El govern espanyol té sobre la taula permetre la pràctica d'esport i els passeigs de gent gran

Fernando Simón avisa que les dates sobre quan es pot flexibilitzar el confinament, també el dels nens, "depèn de molts factors"

Un corredor a Andorra, el primer dia de desconfinament especial
Un corredor a Andorra, el primer dia de desconfinament especial | ACN
19 d'abril de 2020, 12:49
Actualitzat: 15:01h
A més del desconfinament puntual dels nens a partir del 27 d'abril, el govern espanyol té també sobre la taula la possibilitat de permetre la pràctica d'esport de forma individual, així com passeigs per a la gent gran. Així ho ha explicat el doctor Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d'Emergències i Alertes Sanitàries, que ha puntualitzat que les mesures de flexibilització només s'aplicaran si es poden garantir la seva implementació de forma correcta.

Simón ha esquivat pronunciar-se clarament sobre si el dia 27 és el moment adequat per permetre la sortida dels nens, ja que ha argumentat que la data "depèn de molts factors". En tot cas, ha defensat que es plantegin mesures de relaxació per als col·lectius sobre els quals la falta de mobilitat té un major impacte, com ara els menors. En tot cas, ha assegurat que no coneix els detalls del reial decret que pretén aprovar el govern espanyol.

Si mesures com la sortida dels nens o la pràctica d'esport no han estat encara aprovades, ha dit Simón, no és per falta de "disciplina" per part dels ciutadans. "No som ni més ni menys disciplinats que la resta d'europeus o de ciutadans del món", ha afirmat, tot i que ha insistit que s'anirà ampliant la permissivitat en funció de l'evolució de l'epidèmia i de la garantia de poder aplicar les mesures amb seguretat. 


La xifra de mortalitat més baixa dels últims 28 dies

La xifra de defuncions que ha registrat Espanya en les últimes 24 hores cau a 410, segons les dades facilitades pel Ministeri de Sanitat. Es tracta de la mortalitat diària més baixa dels darrers 28 dies. El balanç global de morts és ja de 20.453. Pel que fa a la quantitat de diagnosticats per coronavirus són ja 195.944, mentre que els recuperats són 77.357, 2.600 més que el dia anterior.

Tot i això, aquestes dades poden partir reajustos per les noves instruccions de recompte que s'han donat des del govern espanyol a les autonomies. De fet, la Generalitat comptabilitza més de 8.000 defuncions a Catalunya mentre que les dades oficials del ministeri recull que són 3.933. 

El doctor Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d'Emergències i Alertes Sanitàries, ha considerat "important" el descens del balanç diari de defuncions. "És la primera vegada que baixem dels 500 des de que va començar l'increment de morts", ha subratllat. Tot i això, ha recordat que els caps de setmana sempre es produeixen "petits retards" en la notificació. Simón ha insistit, però, que s'està "en la bona línia gràcies a l'esforç" de tota la ciutadania.  

La xifra de diagnosticats s'ha incrementat en 4.218 casos. El ritme de contagis registrats augmenta a mesura que s'ha ampliat la capacitat per fer tests, tot i que Simón ha destacat que es manté controlat el ritme de transmissió. Les dues comunitats amb més afectació segueixen sent la Comunitat de Madrid i Catalunya. En la primera es comptabilitzen, per ara, 54.884 casos. En la segona, 40.600.