El Govern licita el concurs per portar caixers i serveis financers als 503 municipis que no en tenen

L'objectiu és posar en marxa una xarxa d'oficines mòbils itinerants per tal que aquestes poblacions puguin accedir-hi cada quinze dies

Està previst que s'instal·lin caixers a 503 municipis.
Està previst que s'instal·lin caixers a 503 municipis. | Arxiu
24 de novembre del 2023
Actualitzat a les 14:17h
Els 503 municipis de Catalunya que no tenen cap caixer automàtic, estan més a prop de tenir-lo. Aquest divendres la Generalitat ha licitat el concurs públic que beneficiarà més de 300.000 persones de 41 comarques. Les entitats de crèdit que estiguin interessades a presentar-se al concurs, tenen temps fins al proper 20 de desembre. Les que finalment surtin adjudicatàries hauran d’iniciar el servei dins un termini màxim de 9 mesos. El Departament d'Economia i Hisenda preveu que el servei pugui estar operatiu al llarg del segon semestre del 2024 i que pugui estar disponible dues vegades al mes.

El pla del Govern per acostar els serveis bancaris a la població consisteix en activar una xarxa d'oficines mòbils que facilitaran l’accés als serveis bancaris i, a més, contribuiran a la formació financera bàsica de col·lectius amb risc de vulnerabilitat financera. D'aquesta manera, a banda de treure diners, els usuaris podran fer tots els tràmits necessaris que tinguin a veure amb les entitats bancàries presencials.


Com seran els caixers mòbils? 

Les empreses que es facin càrrec del servei hauran d’adaptar els vehicles i incloure-hi la instal·lació d’un caixer automàtic, amb tot el que comporta així com destinar un mínim de dos professionals per a cada un dels lots: una persona tècnica de banca i una persona que faci de vigilant de seguretat i de transport-xofer. Una altra de les obligacions serà dissenyar les rutes i els horaris. 

Es preveu que aquest servei itinerant per tot Catalunya sigui prestat per dues entitats de crèdit que, de forma alterna, cada quinze dies, arribaran a cadascun dels 503 municipis. Els horaris seran els del conveni del sector de banca: del 23 de maig al 30 de setembre, de 8 a 15 hores de dilluns a divendres. La resta de l’any, de 8 a 17 hores, tret dels divendres, que es farà de 8 a 15 hores.

Per tal de guanyar eficàcia i que el servei sigui ambientalment sostenible, la licitació s’ha dividit en cinc blocs: Terres de l'Ebre-Ponent; Penedès-Tarragonès; alt Pirineu; comarques gironines i Vallès-Maresme.

Segons les dades facilitades pel Departament d'Economia, Catalunya disposa de 2.194 oficines bancàries, un 73% menys que l'any 2008. Aquesta reducció ha estat més accentuada a Catalunya que a la mitjana de l'Estat i de la zona euro, on la rebaixa ha estat del 58% i del 41%, respectivament. La població resident en els 503 municipis catalans que ara no disposen de caixers i de serveis financers arriba a un total de 307.553 persones.

El valor estimat del contracte, que tindrà una durada de dos anys prorrogables a dos anys més, és de 6,1 milions d’euros per la totalitat dels quatre anys.

Municipis sense oficina bancària a Catalunya by naciodigital on Scribd