El Govern veu provat que el referèndum no afecta negativament l'economia

Junqueras pronostica que el PIB català superarà els 240.000 milions d'euros a finals del 2018 | La taxa de pobresa s'encalla en el 19,2% tot i les previsions optimistes de l'executiu | El Govern denuncia la "manca d'inversió crònica" de l'Estat, que és del 10,6% amb una aportació al PIB espanyol del 19%

20 de juliol del 2017
Actualitzat a les 11:02h

Oriol Junqueras, en la presentació de l'informe anual de l'economia catalana. Foto: Vicepresidència


Optimisme del vicepresident Oriol Junqueras de cara als propers ants per a l'economia catalana. En la presentació de l'informe anual corresponent al 2016 sobre l'estat de la qüestió, Junqueras ha destacat el creixement de la indústria i de les exportacions, i ha posat  de manifest el creixement sostingut del PIB, que s'ha situat als 223.000 milions d'euros. "Estem en el màxim històric", ha apuntat el vicepresident, que considera "molt il·lustrativa" aquesta xifra. La previsió de creixement per al 2017 se situa en els 232.000 milions d'euros, tot i que ja hi ha entitats com el BBVA que indiquen que podria ser superior. "És un senyal molt positiu", ha destacat Junqueras. Les previsions per a finals del 2018, ha defensat, el PIB català s'enfilarà més enllà dels 240.000 milions d'euros. En tot cas, l'executiu veu provat que el debat polític sobre el procés català, marcat pel referèndum de l'1 d'octubre, no afecta l'economia.

"El procés d'independència no afecta negativament la inversió estrangera. Podem combinar el creixement amb el debat dinàmic de la nostra societat per replantejar-se els marcs institucionals", ha apuntat el secretari d'Economia, Pere Aragonès, que ha desitjat que el procés es resolgui a traves de mecanismes democràtics.

"Entenem que les millors previsions internacionals ens ajudaran a un millor comportament del que estava previst a finals de l'any passat", ha assenyalat el vicepresident. "La crisi ha estat devastadora per les nostres empreses, ha tingut conseqüències duríssimes, però comença a ser evident que la nostra economia ha estat capaç de trobar un camí de creixement sostenible, diversificat i robust", ha destacat. "Un creixement més sòlid i sostenible que en els anys previs a la crisi, quan es fonamentava en l'arribada d'immigració i en un endeutament privat i públic que creixia de forma molt ràpida. Ara el creixement es reparteix molt bé en tots els sectors econòmics", ha insistit el dirigent republicà.

El creixement oficial previst per al 2017, concretament, és del 2,9%, tot i que podria ser superior. Per a l'any vinent, la projecció és del 2,6% de creixement, segons ha explicat Natàlia Mas, directora general d'Anàlisi Econòmica. La taxa d'atur prevista per al 2018 és de l'11,6% perquè es preveuen crear 156.000 llocs de treball en els propers mesos. Malgrat això, un 19,2% dels catalans està en risc de pobresa. "Hi ha molt per fer en aquest àmbit", ha destacat aquesta alt càrrec de la Generalitat.

Sense deslocalització pel procés

L'economia catalana, ha dit Junqueras, és "molt oberta", com així ho determina la inversió estrangera i les exportacions. "És evident que no hi ha cap mena de procés de deslocalització, més aviat el contrari", ha ressaltat el dirigent sobiranista, en referència implícita a la presumpta marxa d'empreses pel procés català. La quota de mercat de les exportacions catalanes "millora en tots els àmbits geogràfics, especialment a Europa i al món", ha destacat posteriorment Mas en la seva intervenció.

La Unió Europea és el principal soci comercial català. Però cada cop creixen més els productes que van cap al Japó, la Xina i els Estats Units. "Exportem principalment química, automoció, maquinària, alimentació i tèxtil", ha assenyalat la directora general d'Anàlisi Econòmica, que detecta certa "especialització". Els principals països que envien inversió a estrangera són els Països Baixos i Luxemburg, seguits de França, Alemanya i el Regne Unit. El 34% de la inversió estrangera va cap a la indústria.

Mas també ha denunciat la "manca d'inversió crònica" de l'Estat, que l'any passat va ser del 10,6% tot i que Catalunya representa el 16,2% de la població i el 19% del PIB. Aragonès ha posat en valor que tot plegat es va compensat amb projectes com el Hard Rock al Camp de Tarragona i el "dinamisme" de la societat i de l'economia catalana.