El Ministeri de Sanitat demana ara incloure en el recompte els morts fora dels hospitals

Les autonomies hauran de diferenciar els casos asimptomàtics de tots els diagnosticats per coronavirus

Un professional dins d'una ambulància
Un professional dins d'una ambulància | Martí Albesa
17 d'abril de 2020, 12:08
Actualitzat: 20:43h
Després del xoc amb la Generalitat pel sistema de recompte de morts per coronavirus, el govern espanyol ha especificat en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) que les autonomies han de comunicar totes les morts que es produeixin per coronavirus dins i fora dels hospitals. Especifica, però, que per ser considerada com a tal cal que s'hagi confirmat el positiu en Covid-19 amb un test PCR. El sistema deixa fora, però, les dades de les funeràries.

El govern espanyol va desacreditar aquest dijous el model utilitzat ara per la conselleria de Salut, que suma les morts d'hospitals, residències i funeràries amb un positiu en coronavirus o un quadre que mèdicament s'hagi considerat com a compatible. Tant el ministre de Sanitat, Salvador Illa, com el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, que no es poden comptabilitzar com a defuncions per coronavirus els casos que no hagin estat detectats amb una prova PCR.

En tot cas, després de la polèmica, a la qual se suma el fet que a nivell estatal no s'aporten dades desglossades sobre quantes morts s'han produït a les residències, el Ministeri de Sanitat ha precisat que les autonomies han de donar dades més detallades i ha admès que estan en ple procés de reajust. 

Simón ha explicat que han tingut un "problema" amb una comunitat autònoma de la qual obtenien informació per dues "fonts" i que algunes "no tenien la consistència que pretenem donar a les sèries de dades". "Estem començant a demanar informació més detallada a les comunitats per adaptar-los i que mesurin el mateix que en dies anteriors", ha dit. En una nota posterior, han precisat que aquesta comunitat és Catalunya i que finalment han recollit les dades validades per les autoritats de Salut Pública de Catalunya. Això, però, obligarà a retocar tot l'historial de dades.

Confusió de dades aquest divendres

Aquest fet s'ha traduït aquest divendres en una explicació confosa de les xifres. En les darreres hores, segons Sanitat, s'han produït 585 noves defuncions. Ara bé, aquestes dades són diferents a les proporcionades pel ministeri dijous, segons les quals la resta donava 348. Es produeix també un ball de xifres en la categoria de persones que han superat la malaltia.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha defensat que el decalatge de dades que s'està produint respon al "rigor" amb el qual pretenen treballar en tots moments i ha defensat la "credibilitat màxima" de les dades proporcionades. Ha argumentat que el recull de xifres es fa en "coordinació" amb les autonomies i que l'ordre ministerial s'emmarca en una actualització de cara a la fase de "transició". El canvi, ha insistit, no és per qualitat de la informació "si no per més detall".

Així doncs, segons l'ordre dictada, entre les vuit i les nou del vespre, les autonomies hauran de comunicar les defuncions, així com els casos diagnosticats mitjançant PCR o els anomenats tests ràpids. Del total de positius, hauran d’indicar els casos simptomàtics i els asimptomàtics. També hauran d’informar de les unitats de kits de PCR dels quals disposen i de la quantitat de proves realitzades cada setmana. També es reclamen dades sobre quants sanitaris estan contagiats.