28
de març
de
2017, 18:14
Actualitzat:
29
de març,
13:16h
Tal com es preveia, el Parlament d'Escòcia, a Edimburg, ha aprovat aquest dimarts autoritzar la primera ministra, Nicola Sturgeon, perquè iniciï converses amb el govern britànic per dur a terme un segon referèndum d'autodeterminació. En l'anterior, celebrat el 2014, la majoria d'escocesos es van pronunciar en favor de romandre al Regne Unit. L'aprovació del Brexit, que va tenir un ampli rebuig a Escòcia, ha donat impuls a la nova reclamació sobiranista. De fet, Sturgeon ha remarcat avui que "ara mateix no és el moment per celebrar un segon referèndum. Ho serà quan els termes del Brexit estiguin clars".MSPs back second Scottish referendum by 69 votes to 59 https://t.co/hNPCadhagXpic.twitter.com/AUQgq4at8W
— BBC News (UK) (@BBCNews) 28 de març de 2017
La cambra escocesa té 129 diputats i calia la majoria absoluta per aprovar la moció, que ha rebut el suport del Partit Nacionalista Escocès (SNP), amb 63 escons, i els sis parlamentaris dels verds. En les darreres eleccions a Escòcia, celebrades el 5 de maig del 2012, l'SNP va revalidar la seva hegemonia amb un triomf rotund, amb el 41% dels vots, quedant a les portes de la majoria absoluta. El Partit Conservador té 31 escons al Parlament d'Edimburg, els laboristes en tenen 24 i els liberals 5.
Precisament ahir, Sturgeon va mantenir una trobada amb la primera ministra britànica, Theresa May, qui li va reiterar la seva oposició a una nova consulta vinculant. Però el pas donat avui a Edimburg suposa un nou front obert per a May en plenes negociacions pel Brexit.