El pressupost del grup AMB creix un 9,7% fins als 1.794 milions

Descobreix els cinc grans àmbits on destina l'Àrea Metropolitana de Barcelona els recursos dels ciutadans

La seu de l'Àrea Metropolitana de Barcelona
La seu de l'Àrea Metropolitana de Barcelona | AMB
21 de desembre de 2018, 06:50
Actualitzat: 6:54h
El grup Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) tindrà el 2019 un pressupost de 1.794 milions d'euros, una xifra que suposa un notable increment del 9,7% respecte enguany. Els comptes, que inclouen els propis de l'AMB així com diversos organismes autònoms i societats vinculades, són en termes quantitatius el tercer pressupost del sector públic de Catalunya. "És una quantitat que només queda per darrera de la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona", destaca a NacióDigital Ramon Torra, gerent de l'administració metropolitana.

Els cinc grans àmbits on l'AMB destina els recursos són la gestió i inversió en el territori, la mobilitat i el transport, la gestió dels residus urbans, el cicle integral de l'aigua i el desenvolupament econòmic i social.
 
PRESSUPOST DE DESPESES DE L'AMB PER AL 2019 (EN MILIONS D'EUROS)

 
El Consell Metropolità celebrat el passat dimarts 18 de desembre va servir per aprovar definitivament els pressupostos per al 2019. El propi de l'AMB ascendeix a 751 milions d'euros mentre que la resta corresponen a l'Institut Metropolità del Taxi –organisme autònom-, l'ens públic empresarial d'habitatge IMPSOL i les societats participades íntegrament o majoritàriament per l'administració metropolitana: Transports de Barcelona SA, Ferrocarril Metropolità de Barcelona SA, AMB Informació i Serveis SA, Projectes i Serveis de Mobilitat SA i Transports Metropolitans de Barcelona SL.

Els comptes, tal i com destaca Antoni Novel, director de Serveis Generals de l'AMB, compleixen els objectius d’estabilitat pressupostària, de la regla de la despesa i del límit d’endeutament. De fet, l'endeutament se situa tot just al 21% –el màxim sense autorització del Ministeri d'Economia és del 75%-.

L'economia remunta, el pressupost creix

Els pressupostos del 2019 suposen un augment del 9,7% respecte els d'enguany. Pel gerent Ramon Torra aquest increment significatiu "va molt vinculat al canvi en el cicle econòmic". En aquest sentit assenyala com un dels elements clau l'increment de la generació de residus que s'ha produït després de la sortida de la crisi. Més residus vol dir més ingressos per l'AMB però també més despesa per tractar-los.

Si ha augmentat el volum del cànon que aporta de l'Agència de Residus, també ho han fet les aportacions de l'Agència Catalana de l'Aigua. Una administració que, després de deu anys, també ha superat la seva pròpia crisi financera. "Ara aporten uns recursos que nosaltres podrem destinar al manteniment i millora de la xarxa de sanejament i depuració", explica Torra.

Tanmateix, hi ha una partida que més enllà d'augmentar el pressupost –17 milions més- els ciutadans notaran molt en el seu dia a dia. L'AMB assumeix el cost d'integrar 18 municipis de la segona corona a la zona 1 del transport públic metropolità. D'aquesta manera, per exemple, els veïns de Sant Cugat o Cerdanyola que treballin a Barcelona passaran a pagar la meitat pels seus desplaçaments. Els estudiants de la UAB provinents de la ciutat comtal també seran uns dels grans beneficiats d'aquesta mesura.

Entre les partides que creixen –400.000 més que enguany- també destaquen els recursos per tal que els municipis facin front a les situacions de vulnerabilitat energètica.

Els comptes per al 2019, segons l'AMB, han de permetre consolidar les polítiques socials i garantir l'accés als serveis públics, com el transport i els subministraments bàsics. També volen garantir la gestió eficient dels espais verds urbans, el litoral metropolità, els espais naturals –Collserola, Garraf i Marina- i els eixos fluvials. A més, es compleix per primera vegada el compromís de destinar el 0,7% del pressupost propi en cooperació internacional, tal i com destaca Novel.
 
PRESSUPOST D'INGRESSOS DE L'AMB PER AL 2019 (EN MILIONS D'EUROS)

 
Els ingressos de l’AMB es basen en les aportacions municipals- 119,1 milions que provenen d’una part de la participació municipal dels tributs de l’Estat i quasi 68 amb l'IBI-, els impostos directes, les taxes i els canons, i les transferències finalistes d'altres entitats o administracions. La despesa general d'estructura es manté molt estable i suposa un 7% dels pressupost –inclou la de personal, serveis generals, despesa financera i amortitzacions, i aportacions a institucions-.

Els cinc principals àmbits on l'administració metropolitana destina els recursos són la gestió i inversió en el territori (122,1 milions), la mobilitat i el transport (323,5 milions), la gestió dels residus urbans (169,1 milions), el cicle integral de l'aigua (63,9 milions) i el desenvolupament econòmic i social (12,6 milions). Les altres àrees de despesa del pressupost són els serveis ambientals (1,5 milions) relacions internacionals i cooperació (1,9 milions), planificació estratègica (1,6 milions) i bon govern i transparència (579.000 euros).

 

Arxivat a