Els carrers de Barcelona mostren la seva solidaritat amb Ucraïna

Els manifestants recorren el Passeig de Gràcia amb un missatge centrat amb la pau

La pancarta que ha encapçalat la manifestació
La pancarta que ha encapçalat la manifestació | ACN
Joan Guzman
24 de febrer de 2023
Actualitzat: 15 de gener de 2024, 18:18h
Amb el lema “Barcelona amb Ucraïna”, milers de manifestants han desfilat pel Passeig de Gràcia en contra de la invasió russa. Un any després, la guerra no mostra símptomes que hagi d'acabar aviat. Per aquest motiu, milers de persones de la comunitat ucraïnesa-catalana han decidit reunir-se al crit de “Slava Ukraini” (Glòria a Ucraïna). Un dels aplegats ha sintetitzat l’objectiu de la convocatòria: “Volem acabar amb el genocidi que s’està perpetuant al poble ucraïnès”, ha clamat Alexandr Basalyha, de només 18 anys.


La manifestació ha estat convocada per les associacions ucraïneses de Catalunya, activistes ucraïnesos i catalans en suport a Ucraïna. A les 20 hores, les persones que demanen pau i justícia pels ucraïnesos han caminat direcció a la plaça de Catalunya, on s’ha obert l’acte commemoratiu. Allà, el cant coral de la parròquia ucraïnesa ha entonat l’himne del país en un dia tan significatiu. Entre alguna llàgrima, tots els aplegats han homenetjat “les persones que ja no estan amb nosaltres i que se les ha endut aquesta guerra”.

Yulia Dovgopola, membre de l’Associació d’Ucraïnesos a Catalunya, ha llegit un manifest en què ha reclamat “no a les violacions, no als bombardejos i no a la destrucció”. Un discurs acompanyat de crits ucraïnesos demanant la fi a la guerra. També ha expressat gratitud per la integració dels ucraïnesos a Catalunya. “Gràcies, Barcelona” han cridat milers de boques encoratjades.

Raimon Fabregat (29 anys), marit d’una dona ucraïnesa, demana “solidaritat amb el poble ucraïnès i ajuda per fer fora els invasors russos”. Gran part dels càntics han seguit aquesta línia, com “Putin terrorista, Rússia agressora”. I és que ja es registren 364 civils morts i 759 ferits, segons l’ONU. Tot i que, l’organisme considera que la xifra real és més alta per falta de control en la zona conflictiva. Larysa Tymchuk, barcelonina des de fa 20 anys però d’origen ucraïnès, reivindica la “llibertat” d’Ucraïna. La dona ha mostrat sentiment de “dolor i impotència per no poder fer res” per aturar aquesta situació. 24 de febrer de 2023, una jornada que ha tenyit de blau i groc els carrers de Barcelona.