Els farmacèutics han notat que en l'últim any ha augmentat la demanda d'Ozempic, un fàrmac que només està indicat per a pacients amb diabetis tipus 2, però que també va bé per perdre pes, fet que explica la seva popularitat. Ho constata Marta Gento, del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, que observa que "s'ha diversificat" l'ús del medicament, tot i que de moment està fora d'indicació per tractar l'obesitat. Al seu torn, la doctora Núria Vilarrasa, de la Societat Catalana d'Endocrinologia, espera que se n'aprovi aviat l'ús per a l'obesitat i creu que la sanitat pública l'hauria de finançar perquè no hi hagi "pacients de classe A i B". L'obesitat afecta el 15% de la població a Catalunya i és un factor de risc important d'altres patologies.
L'Ozempic és un fàrmac que té com a principi actiu la semaglutida, que actua de la mateixa forma que una hormona produïda a l'intestí (GLP-1) i augmenta la quantitat d'insulina alliberada pel pàncrees. D'aquesta manera ajuda a controlar els nivells de glucosa a la sang i també fa créixer la sensació de sacietat. El fàrmac s'injecta amb una ploma i el preu del tractament per a un mes és de 128 euros, assenyalen des del sector farmacèutic.
Està finançat pel sistema públic per a les persones amb diabetis, a qui no s'hagi pogut controlar els nivells de sucre i amb un índex de massa corporal per sobre de 30, indica Sònia Miravet, metgessa de família i especialista en pacients amb diabetis. També es pot receptar per a pacients amb diabetis amb un índex corporal inferior, però aleshores no està subvencionat.
En la majoria de països d'Europa, aquest fàrmac només està indicat per fitxa tècnica per a pacients amb diabetis mellitus tipus 2, que afecta els adults. Ara bé, la semaglutida, sota el nom comercial de Wegovy i amb una dosi superior, es va aprovar als Estats Units el juny del 2021 i se'n va popularitzar ràpidament l'ús, sobretot entre les celebritats. Hi ha altres fàrmacs per a l'obesitat, com la liraglutida i comercialitzat com a Saxenda. Aquest sí que està indicat per a l'obesitat, però no està finançat pel sistema públic. El seu preu va dels 186 euros (3 plomes) als 283 (5 plomes). Tant la semaglutida com la liraglutida no provoquen baixades de sucre importants i els seus efectes adversos són lleus o moderats. Altres medicaments no s'han mostrat tan efectius per a l'obesitat.
L'obesitat és una malaltia: "Ningú vol pesar 150 quilos ni ofegar-se"
Les previsions pels pròxims anys són pessimistes. La doctora Núria Vilarrasa alerta que es calcula que el 2035 el 37% de la població espanyola patirà obesitat i demana que es tracti com una malaltia crònica recidivant -que pot reaparèixer-. "És un problema de salut molt greu i l'arrel de patologies que causen mortalitat. Ens ho hem de prendre seriosament", adverteix aquesta endocrinòloga, que indica que l'obesitat multiplica el risc de patir diabetis o hipertensió i que fins a un 20% dels càncers poden estar relacionats amb aquesta malaltia. La doctora Miravet també destaca que el problema és que l'obesitat no es reconeix com una malaltia i que sovint se'n mira només la part estètica.
Hi ha molts factors que no depenen de la voluntat dels pacients, com socials, econòmics, genètics, biològics i hormonals, exposa l'endocrinòloga. "En l'àmbit social i del sistema sanitari, no hem de veure l'obesitat com un conjunt de mals hàbits. Es discrimina molt aquesta patologia. Ningú vol pesar 150 quilos ni ofegar-se ni no ser àgil ni no tenir salut", diu Vilarrasa, que deixa clar: "Estem parlant d'una malaltia. Els fàrmacs no són per perdre dos quilos perquè ve l'estiu".