Ja tenim aquí Nadal, el Sant Esteve, el Cap d'Any... les dates més assenyalades de l'any. Són dates en les quals el menjar és una prioritat. Comprem productes que no acostumem a menjar. Són aliments de festa una mica més cars que el que comprem normalment, però la celebració s'ho val. Hi ha persones que organitzen aquests menjars amb setmanes o fins i tot mesos d'antelació per evitar la coneguda pujada de preus abans de festes.
L'OCU, l'Organització de Consumidors i Usuaris ha analitzat setze productes que acostumem a comprar durant el Nadal per veure com han pujat de preu just abans de festes. L'Organització ha detectat una pujada del 6,1% de mitjana en aquests setze productes. Un augment molt més significatiu que el de l'any anterior, que va ser del 4,3%. Els productes en els quals s'han fixat són el xai de llet, el rodó de vedella, la pularda, el gall d'indi, el pernil ibèric, la col llombard, la pinya, el goràs, el llobaro, el lluç, l'angula, els llagostins, el percebe gallec, les cloïsses i la magrana.
De tots aquests, els que pugen més de preu són els percebes (30%), les angules (19%), el lluç (19%) i les cloïsses (12%). L'OCU ha assegurat que es tracta d'un comportament diferenciat per productes, però que segueix una tendència similar d'anys anteriors. Pel que fa a la carn, també hi ha hagut una pujada destacant el rodó de vedella (6%) o el gall d'indi sencer (5%). També creixen de forma més moderada el llobarro (4%), les ostres (2%), la magrana (2%) o el pernil ibèric (1%).
Hi ha productes, però, que l'arribada de festes no els ha fet incrementar el preu. És el cas del llagostí, del xai o de la pularda. La pinya és l'únic aliment que baixa de preu: ho fa un 3%. Davant d'aquesta situació l'OCU aconsella planificar amb temps els dinars i sopars de Nadal, a més d'aprofitar les ofertes o canviar alguns productes per la seva versió més assequible.