La borrasca Nelson impedeix que el sector turístic català pengi el cartell de complet

Les reserves d’última hora queden frenades, però moltes comarques fan un balanç “molt positiu” de les vacances de Setmana Santa

Esquiadors fent cua en un telecadira de Port Ainé aquesta Setmana Santa
Esquiadors fent cua en un telecadira de Port Ainé aquesta Setmana Santa | ACN / Marta Lluvich
Nació
01 d'abril de 2024, 16:32
Actualitzat: 16:38h
El turisme català tanca la Setmana Santa amb ocupacions una mica per sota del que esperava. El sector encarava aquestes vacances amb molt d’optimisme i esperava fregar el ple, però les reserves d’última hora han quedat frenades i s’han avançat algunes sortides pel temps insegur i el temporal dels últims dies.

Tot i això, els operadors parlen d’una Setmana Santa “positiva”. El sector fa un balanç positiu d’unes vacances que a Catalunya divideixen els turistes entre el mar i la muntanya, que en moltes comarques signifiquen el tret de sortida de la temporada turística i que enguany han caigut d’hora en el calendari. Això sí, el fred i la pluja, que han coincidit amb alguns dels dies forts, han desinflat lleugerament les previsions en alguns establiments, que eren molt optimistes.

Menys campistes a Barcelona, però Sitges ple de turistes 

A la demarcació de Barcelona, els càmpings confiaven augmentar la xifra d’ocupació amb un “esprint final” entre el Dijous Sant i el Dilluns de Pasqua, però aquets establiments, molt lligats al temps, finalment no han rebut tants campistes d’última hora com esperaven. “El sector estava molt il·lusionat i prevèiem unes ocupacions molt bones. Al final, amb la meteorologia irregular, hem quedat una mica per darrere”, assenyala el vicepresident de l'Associació de Càmpings de les comarques de Barcelona, Joan Aubanell, en declaracions a l’ACN.

Segons les primeres dades facilitades per l’associació -que en continuarà recopilant al llarg d’aquest dilluns-, s’han ocupat entre el 65% i el 80% de les places d’acampada i entre el 50% i el 70% dels allotjaments, com bungalous o de glàmping. Els càmpings de les comarques de Barcelona han atret sobretot famílies de l’àrea metropolitana de la capital catalana, tot i que també tenen clients sèniors internacionals que allargaran uns dies més l’estada.

Al Garraf, els allotjaments de Sitges han assolit aproximadament el 75% d’ocupació de mitjana a què aspiraven. El president del Gremi d’Hostaleria de Sitges fa un balanç “molt positiu” de la Setmana Santa i explica que el temporal ha afectat sobretot els restaurants, especialment els que són guinguetes a les platges, però no tant els allotjaments. En aquest sentit, Oskar Stöber destaca que Sitges és una destinació amb “una bona marca” i amb moltes propostes, que atrau turistes més enllà de la platja.

Des del Gremi d’Hotels de Barcelona encara no han fet balanç de l’ocupació de Setmana Santa, però preveien que rondaria el 85% de les habitacions, per sota del 87% del 2023, i estaven a l’expectativa de les reserves d’última hora.

El turisme rural no acaba d'omplir a la Catalunya Central 

L'ocupació turística a la Catalunya Central ha arribat al 85% durant els dies forts de Setmana Santa. El turisme rural és qui ha registrat millors xifres, tot i que al Bages i al Solsonès l’ocupació ha estat més baixa que d'altres anys i no han superat el 90% en la majoria de casos, quan normalment per Setmana Santa fa el ple.

A Osona, les reserves dels allotjaments han oscil·lat entre el 50% i el 100% i a l'Alta Anoia, l'ocupació ha arribat al 90% en els allotjaments de turisme rural, una situació molt similar a la de l'any passat. Montserrat és un dels llocs més visitats durant aquests dies a la Catalunya Central i s’hi ha registrat una ocupació del 90%.

Les cites esportives i el públic familiar porten Tarragona a complir previsions

Els establiments turístics de la demarcació de Tarragona han assolit un 80% d'ocupació durant la Setmana Santa. Segons ha explicat a l'ACN el portaveu de la Federació Empresarial d'Hostaleria i Turisme de Tarragona (FEHT), Xavier Guardià, tant a les zones de costa com les d'interior s'han complert les previsions, especialment gràcies als múltiples esdeveniments esportius que han portat fins a 40.000 joves a diferents punts del territori i al públic familiar, vingut principalment de Catalunya i la resta de l'Estat.

"La Setmana Santa és el començament de la temporada i normalment va bé", ha comentat Guardià. Els diferents tipus d'allotjament han tingut comportaments similars, també a l'entorn del 80% d'ocupació, ja siguin hotels, aparthotels, apartaments turístics, càmpings o cases rurals. Ni el fet que el període festiu hagi caigut més aviat que altres anys ni els episodis de mal temps han restat visitants.

Balanç positiu a Lleida 

Les zones turístiques de la demarcació de Lleida han tingut una Setmana Santa "positiva" amb ocupacions superiors al 90%. Així ho ha valorat el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida a l’ACN. El seu vicepresident, Juan Antonio Serrano, ha indicat que esperaven una ocupació d'entre el 95% i el 100% els dies forts a les zones turístiques, però finalment ha estat d'entorn el 90% després que la pluja hagi frenat les reserves d'última hora i avançat la sortida d'alguns clients. Amb tot, Serrano ha precisat que són xifres "molt elevades" davant d'una "climatologia complicada", que ha pogut afavorir el volum de clients als bars i restaurants.

Pel que fa a les estacions d'esquí d'alpí del Pirineu com són Baqueira Beret, Boí Taüll, Port Ainé, Espot i Tavascan han tancat la Setmana Santa amb la venda d'uns 110.000 forfets, un 60% més que l'any anterior. L'estació de Port del Comte va tancar la temporada el 28 de març per la falta de neu suficient.

Els hotels de la Costa Brava omplen pràcticament totes les habitacions

A les comarques gironines, el sector turístic fa un bon balanç de la Setmana Santa amb ocupacions que, de mitjana, han fregat el 85%. Els hotels de la Costa Brava són els que han registrat uns nivells de visitants més alts -en alguns casos s'han situat al 90%- i la restauració també ha fregat la plena ocupació, mentre que a la muntanya i interior, no han superat el 75%. Els càmpings s'han situat entre un 70 i un 80% d'ocupació i els apartaments turístics en prop del 90% al Pirineu i entre el 50 i el 70% a la costa.