La mesa manté el vot delegat dels diputats processats de JxCat

El president del Parlament, Roger Torrent, demana un informe jurídic als lletrats mentre els socialistes ja han advertit que recorreran al TC

El president del Parlament, Roger Torrent, i el vicepresident de la mesa, Josep Costa, aquest dimarts
El president del Parlament, Roger Torrent, i el vicepresident de la mesa, Josep Costa, aquest dimarts | ACN
08 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 17:27h
El Parlament tornarà a estar en mans del Tribunal Constitucional. La sessió final del debat de política general, prevista per a aquest dimarts a la tarda, s'afrontarà amb la incertesa de què passarà amb els vots dels quatre diputats de Junts per Catalunya processats pel Tribunal Suprem, que en lloc de designar un substitut, com sí que ha fet ERC, mantenen el seu vot delegat. Després d'una reunió de la mesa en la qual no s'han atès les peticions de reconsideració de l'oposició, el PSC presentarà el recurs d'empara al TC anunciat ja aquest dilluns al matí.

Un cop més, els lletrats han tornat a advertir durant la reunió de la mesa que la fórmula a la qual s'acull JxCat no s'ajusta al dictamen aprovat pel Parlament i que, tot i contenir un rebuig de caràcter polític a la suspensió dels diputats ordenada pel jutge Pablo Llarena, preveia un mecanisme de designació d'un substitut per mantenir les majories. El president del Parlament, Roger Torrent, ha encarregat als lletrats l'informe jurídic sobre aquesta petició tot atenent la sol·licitud que el líder del PSC, Miquel Iceta, va fer la setmana passada.

El risc de quedar exposat al TC

Així doncs, un cop els socialistes registrin el recurs d'empara, el tribunal haurà de prendre la decisió de si aplica o no unes mesures cautelars per evitar que les votacions quedin "viciades de nul·litat", una intervenció que podria arribar abans o després del ple i deixar sense efectes els quatre vots dels dirigents de JxCat.

En les últimes hores, els republicans no tancaven la porta a "millorar" l'acord tancat amb Junts per Catalunya dijous passat després d'hores de discrepàncies i retrets i que va finalitzar amb una entesa de la qual els lletrats dubten de la seva validesa jurídica: Oriol Junqueras i Raül Romeva estan, a la pràctica, substituïts, mentre que Carles Puigdemont, Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull tenen el vot delegat.

Amb tot, la previsió és que JxCat mantingui el mecanisme de delegació i que no admeti cap canvi, malgrat que fonts d'ERC manifesten la seva voluntat de seguir treballant no només per garantir la majoria independentista i els drets dels diputats, sinó també l'efectivitat de les votacions.

El repte de consolidar una estratègia conjunta

El desacord entre JxCat i ERC van deixar al descobert la setmana passada la fragilitat del Govern de Quim Torra, que des de divendres passat es conjura per teixir una estratègia conjunta. "Menys testosterona i competència per veure qui és més valent, menys lluites fratricides i més parlar per consensuar una estratègia conjunta que ens faci més forts", ha dit la vicesecretària general d'ERC Marta Vilalta. El president del PDECat, David Bonvehí, per la seva banda, ha explicat que coneixia l'acord forjat entre Junts per Catalunya i ERC sobre la suspensió dels diputats dictada pel Suprem però no que JxCat acabaria no designant un substitut.