La presó amb les teulades de colors de la Fatoumata

La nena de set anys explica, després de ser rescatada per l'Open Arms, l'horror del seu viatge a Europa

El dibuix de la Fatoumata de la presó a Líbia. Hi apareixen ella, la seva mare i un home.
El dibuix de la Fatoumata de la presó a Líbia. Hi apareixen ella, la seva mare i un home. | Sergi Cámara
15 de novembre de 2020, 18:07
Actualitzat: 22:20h
Taronja, cel, vermell, verd i alguna ratllada negre. Una combinació de colors una mica inusual, però que donen un aspecte alegre al dibuix que va fer la Fatoumata. O li donaria, sinó fos perquè són les tonalitats amb què ha pintat les teulades de la presó líbia on ella i la seva mare, la Moutetou, van estar empresonades durant sis setmanes. "A la presó ens varen pegar a mi i a la meva filla", explicava fa uns dies la Moutetou a la tripulació de l'Open Arms, després d'haver estat rescatades durant una de les operacions al Mediterrani.

Ella també apareix al dibuix de la Fatoumata. De les tres persones que hi ha pintades, ella està representada amb una faldilla verda i jersei vermell. A l'altra punta de la caseta es pot veure la Fatoumata. Ella no porta roba de colors, i té dibuixades unes ratlles a sota dels ulls. Plora. Al fons hi ha un home i sembla que sosté alguna mena de pal. Durant més d'un mes van estar en aquella presó de teulades de coloraines, fins que van aconseguir reunir 5.000 dinars amb els quals pagar la seva llibertat. 

Fatoumata i la seva mare Moutetou, rescatades per l'Open Arms Foto: Sergi Cámara


Igual que el Joseph, el nadó de sis mesos que va morir ofegat durant un dels rescats, elles dues també són de Guinea Conkry. Per poder embarcar-se en una pastera sobrecarregada de gent i a la deriva, primer van haver de creuar bona part del continent africà. Van passar per Malí, Algèria i finalment van arribar a Líbia. Allà la policia les va detenir i les va portar a Trípoli.

Més enllà de patir tortures, també van haver de fer front a unes condicions pèssimes. La Moutetou explicava com gairebé no els donaven menjar. Els 5.000 dinars que van haver de pagar per poder sortir de la presó formen part del sistema d'extorsió que lideren les milícies líbies i que controlen el territori. Com elles, són milers els migrants que han de passar per Líbia abans de poder intentar arribar a Europa. Intentar, perquè al cap i a la fi, no tots ho conten després de fer-se a la mar. Per sort, elles formen part de les 259 rescatades per l'ONG i que, a hores d'ara, ja han aconseguit un port segur en territori italià.