L'Ajuntament se surt amb la seva i el turisme al Park Güell cau a la meitat

El 2022 hi va haver 4,65 milions de visitants després d'ampliar l'espai d'accés regulat i consolidar els usos veïnals

El Park Güell de Barcelona
El Park Güell de Barcelona | ACN
Nació
23 de març de 2023, 14:41
Actualitzat: 14:56h
Barcelona ha reduït a la meitat els visitants del Park Güell després que durant la pandèmia es decidís ampliar l'espai d'accés regulat. Mentre que abans el parc rebia al voltant de nou milions de visitants l'any, dels quals només pagaven entrada uns 3,5 milions, el 2022 l'han visitat en total 4,65 milions de persones, però d'aquests 4,2 ho han fet pagant entrada. Segons ha explicat el regidor del districte de Gràcia, Eloi Badia, això respon a una estratègia implementada a partir del 2020 per reduir la pressió turística al parc. En concret, es va perimetrar el parc i es va ampliar d'1,7 hectàrees a 12 hectàrees l'espai del parc pel qual cal entrada de pagament. Alhora, s'ha fet una aposta per garantir l'ús veïnal del parc de forma gratuïta.



Badia ha celebrat en roda de premsa el balanç del 2022, ja que ha considerat que s'han assolit els objectius que es perseguien en reduir a la meitat els visitants i que hi hagi menys "pressió turística". Badia també ha apuntat que "hem reduït enormement la pressió dels nou milions de persones".

I és que segons ha relatat, el que passava abans de la pandèmia és que 3,5 milions de visitants pagaven l'entrada per accedir a la zona regulada, que és on es concentra l'obra arquitectònica de Gaudí. Per contra, la resta de visitants, uns cinc milions i mig, s'apropaven al parc, però optaven per accedir només a les zones gratuïtes, passejaven per dalt i feia fotografies des dels accessos lliures. Així, el 2022 s'ha incrementat els turistes que paguen entrada, que passen de 3,5 a 4,2 i, per tant, hi ha més recaptació. En canvi, el total de visitants al parc s'aconsegueix reduir.


 

Accés gratuït per al veïnatge

D'altra banda, Badia ha fet valdre les actuacions municipals perquè es garanteixi l'accés gratuït als veïns i veïnes de la zona, amb un carnet específic, i als barcelonins i barcelonines a través del programa Gaudir Més. El 2022, fins a 450.000 veïns i veïnes van accedir al parc de forma gratuïta. Segons l'Ajuntament, aquesta dada situa el Park Güell com l'equipament municipal de pagament de la ciutat amb més accessos gratuïts.

Badia també ha precisat que ja no es pot accedir al parc mostrant el carnet de Biblioteques de Barcelona i ha admès que alguns turistes feien la picaresca de fer-se el carnet només per accedir al parc sense pagar. Així, la capacitat de càrrega del recinte s'ha fixat el 2022 en un total de 4,65 milions de persones entre els turistes (4,2) i el veïnatge (450.000). A més a més, es consoliden les franges exclusives per a veïns i veïnes en què els turistes no poden accedir al parc, que és de 7:00 del matí a 9:30 i de 20:00 del vespre a 22:00.
 

Retorn social

Segons ha explicat el regidor de Gràcia, està previst invertir fins al 2026 més de 16 milions d'euros de retorn social. Algunes de les actuacions previstes als entorns són l'adquisició de l'edifici de la seu de l'associació veïnal i cultural La Miranda, el finançament de part de les obres de millora dels carrers de Miquel dels Sants Oliver i Albert Llanas, la urbanització de Coll del Portell, la construcció del nou parc Font del Carbó i les urbanitzacions del Torrent del Remei, entre d'altres.

Per millorar el recinte també està en marxa l'execució del Pla Director de conservació i manteniment i del Pla director d'infraestructures i serveis per a la conservació del patrimoni natural i arquitectònic del parc, que aportarà més i millors infraestructures com la renovació de l'enllumenat per un de més eficient que cobreixi zones fins ara poc il·luminades.
Arxivat a