Les víctimes a l'Estat registren la xifra més baixa des del 24 de març

En les últimes hores han mort 605 persones per coronavirus; el total diagnosticats és de 157.022, mentre que els pacients que han estat donats d'alta ja són 55.668

Homenatge dels cossos de seguretat als sanitaris de l'Hospital de Vic.
Homenatge dels cossos de seguretat als sanitaris de l'Hospital de Vic. | Adrià Costa
10 d'abril de 2020, 11:35
Actualitzat: 20:56h
Les víctimes per coronavirus veuen ralentit per tercer dia consecutiu el seu número. En les últimes 24 hores, les persones mortes arran de la pandèmia han estat 605, segons les dades difoses pel Ministeri de Sanitat. És la quantitat més baixa des del 24 de març, i es troba molt lluny del dia 2 d'abril, en el qual hi va haver 950 víctimes.

Malgrat tot, el tràgic balanç fa que l'epidèmia hagi provocat ja més de 15.000 morts. En concret, 15.843 defuncions, mentre que els contagis diagnosticats són ja 157.022, un creixement del 3%. Pel que fa a la quantitat de pacients donat d'alta, són 55.668, 4.403 més que les dades de dijous.

Com des de l'inici de l'epidèmia, la Comunitat de Madrid i Catalunya segueixen sent els territoris més afectats. La primera registra 44.783 casos diagnosticats i 5.972 defuncions, mentre que la segona comptabilitza 31.824 afectats i 3.231 morts. A més, a Catalunya és l'autonomia on hi ha més persones ingressades a la UCI: 2.582, més d'un miler més que a Madrid. Es tracta d'un 87% dels llits disponibles de crítics.

Toti que en els últims tres dies hi ha hagut una tendència a la baixa -757, 683 i 605 víctimes, agafant les dades des de dimecres-, el cert és que és el dissetè dia consecutiu en el qual hi ha més de 600 víctimes. La corba, segons les autoritats, ja està baixant.

Fi del confinament total

María José Sierra, directora adjunta del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries del govern espanyol, ha assegurat aquest divendres en la roda de premsa diària dels tècnics de la Moncloa que aixecar el confinament total no vol dir que hi hagi d'haver un repunt de contagis. "No tenim la sensació i que les noves mesures hagin de fer créixer la transmissió", ha apuntat Sierra. En tot cas, ha indicat que les iniciatives "continuaran funcionant", perquè no es torna a la normalitat sinó a la situació prèvia al 28 de març, quan es van extremar les restriccions en plena pujada de víctimes.


María José Rallo, responsable del ministeri de Foment, també ha insistit en aquesta idea, i ha apuntat que els desplaçaments s'han de minimitzar al màxim. "Que la gent no es relaxi", ha recalcat Rallo, remarcant el concepte que també han defensat els responsables policials i militars que compareixen cada dia des de la Moncloa. El missatge que han volgut enviar els tècnics és que, a banda de seguir amb les mesures de distanciament social, es mantinguin les precaucions a les empreses.

En aquest sentit, Sierra ha demanat als treballadors que, si noten símptomes de coronavirus, procedeixin a contactar amb els serveis sanitaris i que s'aïllin. A partir de dilluns -a l'Estat-i de dimarts -a Catalunya- els treballadors de sectors no essencials autoritzats per l'estat d'alarma podran tornar als llocs de feina, una mesura que ha estat especialment criticada per la Generalitat, que demana allargar el confinament.