L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha declarat aquest dissabte una emergència internacional pel brot mundial de verola del mico, que ja supera els 14.000 casos en més de 70 països. Aquest és el nivell d'alerta més elevat fixat pel Reglament Sanitari Internacional. La decisió, que s'ha pres davant el gran augment de casos dels darrers mesos, no s'ha pres per unanimitat, ja que el comitè "no ha estat capaç" de prendre una decisió de consens, tal com ha subratllat el director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, en roda de premsa.
Amb tot, l'OMS veu en la verola del mico un risc "moderat" a escala global, excepte a Europa, on és "alt". Tedros Adhanom ha afirmat que, si bé hi ha un risc clar que el virus s'escampi internacionalment, de moment l'amenaça que interfereixi en la mobilitat -un altre dels criteris que es té en compte- és "baix". Així i tot, ha considerat que amb les eines actuals podran controlar la transmissió del virus. Per això, ara seran els governs nacionals els que hauran de prendre mesures preventives per a frenar la seva expansió, tal com ja va passar amb la pandèmia de la Covid-19 o amb l'Ebola. L'activació d'aquest mecanisme suposarà augmentar els nivells d'alerta en les xarxes sanitàries nacionals.
Tedros Adhanom Ghebreyesus ha precisat que, tot i que l'OMS ha declarat l'emergència internacional, el brot es concentra ara com ara "en homes que tenen sexe amb homes, sobretot aquells que tenen múltiples parelles sexuals". No obstant això, el director general ha volgut reiterar la importància de no estigmatitzar el col·lectiu. "L'estigma i la discriminació poden ser tan perillosos com qualsevol virus", ha alertat.
Adhanom Ghebreyesus ja havia reconegut aquesta setmana la seva preocupació per la proliferació de casos en cada vegada més països i va destacar que, tot i que en alguns territoris la tendència era cada cop més baixa, aquesta no es repetia de manera generalitzada arreu. Ara, el que ha demanat als països on el virus s'està transmetent és una resposta coordinada per aturar-ne l'expansió i protegir els grups vulnerables; intensificar les mesures de salut pública; enfortir les estratègies clíniques de prevenció, control i abordatge i accelerar la recerca en l'ús de les vacunes, tractaments i altres eines.
El 2020, l'OMS ja va declarar aquesta mateixa emergència, que encara continua en vigor, per la Covid-19. La mesura també es va dictar en altres ocasions per fer front a diversos rebrots d'Ebola. Normalment, l'alerta es pot declarar quan una malaltia contagiosa s'expandeix a molts països de manera descontrolada i es necessita que els diferents governs adoptin mesures preventives especials per a frenar l'expansió.
Tedros Adhanom també va dir que, ara per ara, no hi ha prou informació sobre el nombre de casos a l'Àfrica oriental i central, on la malaltia és endèmica des de fa dècades, tot i que l'actual brot s'hagi detectat a Europa.
Inici de la vacunació a Catalunya, amb més de 1.000 casos
L'estat espanyol és el país amb més casos notificats, amb més de 3.100. El territori més afectat és Madrid i el segueix Catalunya. Segons dades que el Departament de Salut ha facilitat aquest dimecres, s'han confirmat 1.025 casos a casa nostra, la majoria entre homes d'entre 20 i 60 anys.
Aquesta setmana ha començat la vacunació a persones amb alt risc d'infecció a Catalunya. Concretament, la vacuna s'administra a persones que mantenen pràctiques sexuals d'alt risc, fonamentalment, però no exclusivament, homes gais, bisexuals i altres homes que tenen sexe amb homes (GBHSH), incloses en programes de l'anomenada PrEP –profilaxi preexposició- al VIH o amb infecció per VIH, segons ha detallat Salut. També, a persones amb un alt risc ocupacional. Els tres centres on s'administra la vacuna són el BCN Checkpoint, l'Hospital Clínic i la Unitat d'ITS Drassanes-Vall d'Hebron. Són els centres qui contacten prèviament amb les persones perquè cal cita prèvia.
A més a més, ara es vacunaran els contactes estrets que puguin ser vulnerables per reduir la probabilitat que desenvolupin la malaltia. Són infants, dones embarassades i persones immunodeprimides. En aquest cas, quan es faci l'estudi de contactes a la persona contagiada, es valorarà quins podrien rebre la vacuna.
Catalunya ha rebut una primera remesa de 1.643 dosis, que preveu posar en unes tres setmanes. La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, va indicar que és una quantitat molt limitada i que per això han de prioritzar qui més pot necessitar la vacuna.
L'OMS declara l'emergència internacional pel brot mundial de la verola del mico
Ara, els governs hauran de prendre mesures preventives per a frenar la seva expansió
23
de juliol
de
2022
Actualitzat:
16
d'agost
de
2024,
17:17h
El més llegit