Més sancions a Rússia per la matança de Butxa: així intenta Europa arraconar el Kremlin

Els líders de la UE continuen dividits davant la possibilitat d'aplicar mesures energètiques al govern de Putin: uns demanen tallar de soca-rel la relació i els altres s'hi oposen per la gran dependència del gas rus

L'Eurocambra mostra suport a Ucraïna en el ple del Parlament Europeu
L'Eurocambra mostra suport a Ucraïna en el ple del Parlament Europeu | Parlament Europeu
05 d'abril del 2022
Actualitzat a les 16:23h
Les brutals imatges de Butxa -i, segons ha anunciat aquest dimarts el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, també de Borodianka- posen en alerta la comunitat internacional, que cataloga l'actuació de l'exèrcit rus de "crim de guerra". A la UE, a més, es torna a posar sobre la taula l'ampliació de les sancions al Kremlin.

Els dirigents europeus aposten per investigar les accions russes en la seva retirada de la regió de Kíiv, la capital d'Ucraïna, però també en aplicar més mesures restrictives contra el règim rus. Per ara ja s'han aprovat quatre paquets de sancions a la Unió Europea, i el cinquè, que és el que es planteja ara, englobaria l'assumpte energètic

Mentre el president del Consell Europeu, Charles Michel, assegura que el bloc comunitari treballa ja en aquest cinquè paquet i en més suport per a Ucraïna, al Parlament Europeu hi ha veus que demanen tallar de soca-rel la relació amb Rússia i, per tant, la importació d'energia russa. No fer-ho, asseguren, "seguirà finançant la guerra de Putin". Quines són les mesures que ja s'han aplicat fins ara a Rússia? Quines són les apostes per seguir pressionant Putin?

"Soc partidari d'un paquet de sancions, particularment al petroli i el carbó, que sabem que és dolorós", ha apuntat el president de França, Emmanuel Macron, a la cadena FranceInter. Així, el, líder semestral de la UE s'alinea amb el primer ministre polonès, Mateusz Morawiaeki, i les tres repúbliques bàltiques -Estònia, Letònia i Lituània. Segons ells, les mesures aplicades fins ara no són suficients i cal posar en el punt de mira de la UE el gas rus.

Al costat oposat hi ha Alemanya, Àustria i Hongria, tres països que són totalment contraris a aplicar mesures energètiques que impliquin embargar el gas, petroli i carbó rus. Per què? Són estats que depenen fortament de l'energia provinent de Rússia i anul·lar aquesta relació podria comportar greus problemes econòmics. Hongria, per la seva part, ha deixat clar que no donarà suport a cap mesura que vagi en aquest sentit; per l'altra banda, Alemanya ja ha nacionalitzat la filial alemanya de Gazprom almenys fins al setembre per garantir el subministrament.

Quines sancions s'han aplicat fins ara?
Fins ara, Occident ha buscat perjudicar l'economia russa per aturar el conflicte bèl·lic. Així, només dos dies després de la invasió russa a Ucraïna, la UE va activar una mesura històrica: excloure Rússia de la xarxa SWIFT. Visa i Mastercard també tenen activa la prohibició de fer servir les seves targetes en territori rus, els Estats Units han bloquejat la importació de productes i béns russos, a més de congelar béns de 15 oligarques molt propers al Kremlin.

Els avions que s'enlairen des de Rússia no poden passar per l'espai aeri europeu, així com qualsevol aerolínia russa. El govern rus ha quedat exclòs de les trobades del G-8 i també s'han prohibit els préstecs a Rússia per part del Banc Europeu d'Inversions i el Banc Europeu de Reconstrucció i Desenvolupament. 

Els mitjans estatals de comunicació russos Russia Today i Sputnik també tenen vetada l'emissió a la Unió Europea des de principis de març. A poc a poc, les grans xarxes socials -com Facebook, Instagram o Twitter- han aplicat mesures pròpies per combatre la desinformació sobre l'estat de la guerra per part de mitjans russos, fins al punt de cancel·lar-los els comptes, en alguns casos.