Els flavonoides estan presents en múltiples aliments. Són tan saludables fins al punt que poden contribuir a reduir el risc de patir un càncer, alzheimer i altres malalties cardiovasculars. Concretament, són compostos químics presents en els vegetals, llavors i fruites.
Els beneficis
Entre les seves bondats es troba la seva acció antioxidant, antiinflamatòria, analgèsica i antimicrobiana. A més a més, alguns estudis més recents suggereixen que pot ajudar també a prevenir malalties com l'alzheimer i la deterioració cognitiva. També s'utilitzen per al tractament d'alguns tipus de càncer.Per comprendre per què els flavonoides poden arribar a prevenir aquest tipus de malalties, primer s'ha de conèixer que són els antioxidants i els radicals lliures. Els radicals lliures són un tipus de molècula que s'elabora durant el metabolisme normal de les cèl·lules i que, influïdes per factors com l'exposició solar, el fum del tabac i alguns medicaments, poden acumular-se en les cèl·lules i danyar a altres molècules, augmentant el risc de càncer i altres malalties.
Per a combatre els efectes negatius dels radicals lliures, el cos genera antioxidants, que són substàncies que retarden els danys en les cèl·lules. L'interessant és que els flavonoides són capaços de neutralitzar aquests radicals lliures i evitar el mal cel·lular que produeixen. A més, s'ha comprovat que són capaços d'estimular la síntesi d'uns certs enzims que també són antioxidants, per la qual cosa es pot dir que la seva acció és doble.