El rànquing dels cinc productes més robats als supermercats a Catalunya

L'augment de preus fa que un nou aliment superi les begudes alcohòliques i que aconsegueixi situar-se com el més furtat en 12 comunitats autònomes

  • Una prestatgeria d'oli d'oliva en un supermercat
Publicat el 18 de març de 2025 a les 16:18
Actualitzat el 18 de març de 2025 a les 16:21

Els furts als supermercats no són una novetat i, tot i que els preus s'han anat reduint últimament, l'augment generalitzat del cost de molts aliments els últims mesos pot explicar per què aquesta tendència continua a l'alça.

Les begudes alcohòliques eren el producte més robat fins ara des del 2022, però aquest últim any l'ha desbancat l'oli d'oliva. Un fet que s'explica per la relació directa entre l'increment del cost d'un producte concret i l'ascens dels seus robatoris. De fet, l'oli d'oliva és el preferit pels lladres en 12 comunitats autònomes.

Aquestes dades són resultat d'un estudi de l'empresa dedicada a la protecció antifurt als supermercats The Source Tagging Company (STC). És el quart estudi que la companyia dedica als furts als supermercats i, en aquest cas, durant tot el 2024 ha analitzat dades de més de 10.500 supermercats de les principals cadenes d'alimentació estatals i autonòmiques.

Els productes més furtats per comunitat autònoma
Els productes més furtats per comunitat autònoma - STC

A Catalunya, en el top 5, l'or líquid és seguit pels licors, el cafè, la tonyina i la xocolata. La resta de comunitats autònomes, tot i que amb petites variacions, comparteixen productes similars entre els més robats.

D'aquests productes, el cafè és el que preocupa, ja que el seu nombre de furts és el que creix amb més força. De fet, l'any passat va ser el producte més robat a Catalunya. El cafè també és el furt amb més increment a quatre comunitats autònomes més; mentre que la xocolata representa el l'increment més significatiu en set CCAA, entre les quals Astúries, Cantàbria i Extremadura.

Segons els autors de l'informe, els productes que més es roben són els més cars, i no els de primera necessitat. Per això, als supermercats els preocupa que puguin anar a l'alça els furts de xocolata, el cafè i les cremes solars, que cada vegada són més cars.  Això porta a pensar que l'anomenat furt famèlic -subtracció de productes de primera necessitat- no és rellevant.

A tot l'Estat espanyol, la llista d'aliments més robats la completen els vins i els licors, els ibèrics, els productes d'afaitat i les conserves de tonyina i bonítol. Els licors, per exemple, són el producte més robat en cinc comunitats autònomes: Galícia, Canàries, País Basc, Navarra i La Rioja.

De cara al futur, les cadenes de supermercats no preveuen que aquesta problemàtica decreixi, més aviat el contrari: el 71% de les que han format part de l'estudi creuen que els robatoris durant el 2025 seguiran augmentant i el 24% apunten que es mantindran en els mateixos nivells. Així que només el 5% es manté optimista sobre una possible baixada dels furts.