Santacreu promet governar la Cambra «sense estridències» en l'arrencada de la nova etapa

L'equip guanyador no ha integrat els independentistes d'Eines de País, que han presentat candidats a l'executiva

Josep Santacreu en el ple de la Cambra d'aquest dilluns.
Josep Santacreu en el ple de la Cambra d'aquest dilluns. | ACN
09 d'octubre de 2023
Actualitzat: 07 de març de 2024, 17:42h

El ple de la Cambra de Comerç de Barcelona ha elegit aquest dilluns l'empresari Josep Santacreu, líder de la candidatura Va d'Empresa, que va guanyar les eleccions camerals el 20 de setembre passat. Ha obtingut 35 vots dels 58 del ple. S'ha posat fi d'aquesta manera al mandat de quatre anys d'Eines de País, l'equip independentista vinculat a l'ANC la victòria del qual va deixar estabornit el poder econòmic i una mica el polític, en un moment com el 2019. 

Santacreu ha reconegut la "dedicació a la Cambra" de la junta sortint de Mònica Roca i que "reconeixeran la feina ben feta". Ha subratllat que farà una "gestió professional", presentant el seu equip com a fruit de la "voluntat de sumar esforços i treballar sense fer soroll, sense estridències i escarafalls". Santacreu ha assegurat que farà "la millor Cambra del món al servi de Catalunya" i que "empoderaran el comerç i la indústria del país". El nou president de la Cambra ha subratllat la "independència" de l'entitat, que "no serà influenciada per cap entitat externa", la referència més directa que ha fet a l'ANC.

La majoria del ple ha avalat l'equip proposat per Santacreu. Eines de País no ha presentat candidat alternatiu a Santacreu, però sí una aspirant a la vicepresidència tercera, amb Rosa Xalabarder, derrotada per Miquel Martí, candidat de l'equip de Santacreu, per 34 vots a 23 i 1 en blanc. La resta de vocalies han estat per als noms proposats per Santacreu. Han estat elegits també Eloi Planes (Fluidra), que serà vicepresident primer de la Cambra. Martina Font, una empresària del Penedès, serà vicepresidenta segona. La tresoreria estarà a càrrec de Xavier Comerma (Banc Sabadell). 

El fins ara vicepresident, Toni Fitó, d'Eines de País, candidat a vocal, ha felicitat Santacreu, de qui ha dit que li correspon presidir la institució i s'ha mostrat disposat a "treballar plegats". En l'entorn d'Eines de País s'ha lamentat la impossibilitat d'haver assolit un acord amb Va d'Empresa, i per això Fitó ha afirmat que lamenten que no s'hagi volgut integrar una força que ha obtingut 21 vocalies en un ple de 58 llocs.

També Gabriel Jené, president de Barcelona Oberta, del sector comercial, candidat a vocal per Eines de País, ha fet una crida perquè el que ha representat la seva candidatura fos present en l'executiva cameral. Jené ha advertit que si finalment s'imposava en bloc la llista guanyadora, l'entitat "serà difícil de governar". El cert, però, és que Santacreu ha imposat la seva majoria. Els seus set candidats a vocals s'han imposat en votació individualitzada, amb 34 vots en la seva majoria, enfront els liderats per Toni Fitó i Gabriel Jené, amb 24 vots. 


Una escletxa legal... que pot portar problemes

Fitó ha elevat una queixa, al final del ple, per explicar que quan un ple cameral es constitueix en segona convocatòria, com ha estat el cas (estava programat començar a les 11 però finalment ha estat en segona convocatòria a les 11,30, per falta de quòrum), els acords requereixen, citant el decret 85/2023, un quòrum qualificat de 2/3 per poder prendre acords. Això invalidaria, segons Fitó, totes les eleccions d'avui. El secretari, Xavier Coronas, no ha admès la queixa. Però l'episodi ha enrarit el ple de la Cambra i ha quedat obert l'interrogant sobre moviments futurs d'Eines de País. En el fons del tema hi ha el profund malestar d'Eines per no haver acceptat Santacreu ni la més mínima integració. Avui, Mònica Roca i part del seu equip han arribat tard al ple.   

El conseller d'Empresa i treball, Roger Torrent, ha tancat l'acte amb unes paraules finals, en què ha dit que les cambres són especialment necessàries en un moment de transformació del model econòmic, convidant a "conjurar-se" per agilitar els tràmits administratius, feminitzar el teixit emprenedor i treballar per la formació i enfortir la col·laboració pública-privada. El conseller ha cridat a "fer les empreses més competitives comptant amb les cambres". 
  
La llista de Santacreu va conquerir 26 llocs del ple, enfront els 21 d'Eines de País. Tot i que Santacreu no va sumar una majoria absoluta explícita, des de la mateixa nit dels resultats va quedar clar que tenia tots els asos per ser elegit. Santacreu ha sumat una part dels 5 vocals elegits com a independents, alguns dels quals vinculats estretament a l'establishment econòmic, com és el cas del Gremi d'Hotels, Banc Sabadell o Saba. I també amb tots o bona part dels 6 representants de les patronals Foment del Treball i Pimec, aquesta oposada de fa temps a la junta d'Eines de País.