Suport de Colau a ONG, entitats i especialistes que reclamen alliberar les patents de les vacunes

L'alcaldessa de Barcelona a traslladar l'exigència al govern espanyol i a altres ciutats europees

Vacunació de la Covid-19
Vacunació de la Covid-19 | Josep M Montaner
NacióDigital
13 d'abril del 2021
Actualitzat a les 15:55h
L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha donat "ple suport" a la reclamació d'ONG, entitats i especialistes de l'àmbit sanitari que reclamen alliberar les patents de les vacunes contra la Covid-19. En un text batejat com La Declaració de Barcelona exigeixen a les autoritats estatals i europees que activin els mecanismes excepcionals que preveu la legislació internacional perquè les farmacèutiques que disposen de vacunes d'eficàcia provada alliberin temporalment les patents i més laboratoris puguin produir-ne per fer front a la pandèmia.

"No hi ha cap excusa per no activar mecanismes extraordinaris perquè els tractaments siguin globals", ha expressat David Noguera, president de Metges Sense Fronteres (MSF) a Espanya. Colau ha expressat "ple suport" a la iniciativa i s'ha compromès a traslladar l'exigència al govern espanyol i a la xarxa europea de Ciutats i Governs Locals Units (CGLU), de la qual Colau és l'enviada especial davant de les Nacions Unides.

La declaració ha estat signada d'entrada per Metges Sense Fronteres, Metges del Món, Oxfam Intermón, Amnistia Internacional i Medicus Mundi, a banda del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB), l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i l'Agència de Salut Pública de Barcelona.

A nivell individual també s'hi han sumat la cap de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l'Hospital Vall d’Hebron, Magda Campins; el director d'Anàlisi i Desenvolupament Global de l'ISGlobal, Rafael Vilasanjuan, i l'epidemiòleg de l'Hospital Clínic i catedràtic de la Universitat de Barcelona, Antoni Trilla.

Trilla ha destacat el paper de la ciència per sortir del "pou" de la pandèmia però ha insistit que ningú no estarà segur fins que tothom ho estigui i hi hagi una majoria immunitzada. Per això, ha defensat que calen vacunes "accessibles" en una crisi "sense precedents".

El president de MSF, David Noguera, també ha explicat com les organitzacions que habitualment treballen en situacions d'emergència i crisi humanitària senten frustració. "Sabem que hi ha eines i no en podem disposar", ha dit. En aquest sentit, també ha aprofitat per expressar "estupor" davant del debat sobre els efectes secundaris d'alguns vaccins. "Aquesta situació de privilegi i societat acomodada, en altres contextos costa molt d'entendre", ha afegit.

Per ell, el debat "central" ha de virar sobre la disponibilitat de les vacunes a nivell global i espera que el "batec" que avui s'ha pogut sentir a Barcelona amb la declaració traspassi fronteres i arribi arreu. Noguera ha conclòs la seva intervenció recordant que les institucions i entitats que ho vulguin poden sumar-se a la declaració.

"Si no ens unim ara, quan ens hem d'unir? Si en algun moment s'han d'aixecar les patents és ara, no l'any vinent", ha afirmat Colau. L'alcaldessa de Barcelona s'ha compromès a traslladar la necessitat de fer-ho a l'estat espanyol i a Europa perquè escoltin la crida de l'OMS i la declaració feta des de Barcelona.


Arxivat a