Tot el que no hem de fer quan portem menjar a la platja

En cas que sigui possible, el millor és endur-se dues neveres i evitar els glaçons

  • Els consells de l'AESAN -
Publicat el 30 de juliol de 2023 a les 09:33
Les ganes de menjar mirant al mar s'apoderen de molts estiuejants, però cal anar amb compte perquè l'invent no espatlli un dia agradable de platja. És important recordar que els bacteris no se'n van de vacances i que depenent del mode de conservació que triem per al nostre menjar tot se'n pot anar en orris.

És important que la nevera estigui seca abans d'introduir els aliments, i aquests han d'estar emmagatzemats en envasos de vidre. No és aconsellable reutilitzar envasos plàstics per a àpats ja cuinats. A més, cal controlar la temperatura i no interrompre la cadena de fred, fins i tot abans de sortir de casa. En aquest sentit, els aliments acabats de preparar o calents no haurien d'anar dins la nevera perquè la temperatura interior es veurà afectada, a no ser que hagin passat un mínim de dues hores i hagin assolit la temperatura ambient.

En el cas de dur a terme un pícnic a la platja, el millor és evitar els glaçons per mantenir les begudes fredes: millor utilitzar blocs compactats o bosses de gel especials per a neveres. D'aquesta manera, el gel no deixa anar aigua i no es provoca que els bacteris es reprodueixin. Si és possible, ajuda a mantenir els aliments freds el fet de dur dues neveres: una per al menjar i una altra per a les begudes. El menjar, quan surt de la refrigeració, cal consumir-lo de manera immediata i evitar que li doni el sol, a través d'un para-sol.

Una de les pors més habituals és l'aparició de bacteris entre el menjar. Cal tenir molta cura quan es tallen productes carnis, peix cru o fruites i verdures, ja que en fer servir el mateix estri es transmeten microorganismes patògens que poden provocar una indigestió. El més correcte és fer servir un ganivet per a fruites i verdures, un altre per a aliments crus i un altre per a aliments acabats; així s'evita la contaminació creuada. A més de l'ús de diferents ganivets, també és important el rentat constant de mans al moment de manipular els diferents tipus d'aliments.

Un altre dels errors freqüents a l'hora de preparar la nevera per anar a la platja és no envasar adequadament els aliments. Si duus menjar, el millor són els envasos hermètics, encara que t'incrementin el pes.
 

Tipus d'aliments

A no ser que tinguem poc temps, no és recomanable incloure ous, lactis i derivats per anar a la platja. Si vas al matí, no té sentit que deixis la truita, els batuts o un sandvitx untat amb maionesa a la nevera per dinar d'aquí a quatre hores. Això és un autèntic perill, així que en cas de dubte, no portis res a la platja. Evitaràs així riscos com la salmonel·losi.

Les ostres, el ceviche, el sushi, el sashimi o el peix marinat són perillosos per portar a la platja ja que l'anisakis pot aparèixer.

Encara que el pollastre arrebossat és un dels plats més comuns en dies de platja, has de saber que conté una gran proporció d'aigua i greixos, que en condicions de calor excessiva, pot precipitar el desenvolupament de bacteris com la salmonel·la o la listèria.

En aquest sentit, els aliments més recomanats són la fruita, les sopes fredes, les amanides verdes, els sandvitxos amb pa integral, les empanades i els fruits secs. En tot cas, sempre cal afegir-hi aigua fresca per mantenir la hidratació.