Uns fugen de la guerra i d'altres hi van

En una setmana 1,3 milions d'ucraïnesos s'han convertit en refugiats. NacióDigital viu el tràfec a la frontera polonesa, on també hi ha qui torna per ajudar o per combatre com a soldat o brigadista

Nil, un jove escocès que vol entrar a Ucraïna per lluitar a la guerra contra Rússia
Nil, un jove escocès que vol entrar a Ucraïna per lluitar a la guerra contra Rússia | Sergi Cámara
05 de març de 2022, 20:00
Actualitzat: 07 de març, 8:43h
A la frontera de Medyka, a Polònia, milers de persones creuen cada día el pas fronterer per fugir de la guerra d'Ucraïna. La gran majoria ho fa cap a Polònia, però en aquest tràfec també n'hi ha que entren a Ucraïna, que hi tornen, de fet. És un pas en dos sentits: molts fugen de la guerra, però n'hi ha que hi van per combatre contra els russos o senzillament tornar a casa.

Alguns hi van per retrobar-se amb la família després que l'esclat del conflicte els agafés fora del país i fan el camí invers del milió tres-centes mil persones que, en poc més d'una setmana, ja s'han convertit en refugiats. I n'hi ha que volen lluitar i unir-se a l'exèrcit ucraïnès. No només ucraïnesos. És el cas d'en Nil, un jove d'Escòcia, que vol aturar els russos: "He de fer-ho per ajudar al poble ucraïnès a aturar aquesta invasió, vull anar a lluitar per ells", diu. En Nil és un dels milers de persones voluntàries que volen fer de brigadistes.

Entre divendres i dissabte el flux de persones ha pujat de forma considerable. Milers de dones, nens i persones grans suporten el fred a les cues que hi ha per pujar a un dels autobusos que els durà cap a Przemyśl, una ciutat uns quilòmetres a l'interior de Polònia. Un cop allà els allotgen en un antic centre comercial que ja ha quedat desbordat. Malgrat tot hi ha una gran quantitat d'organitzacions humanitàries que els atenen i tenen les necessitats més bàsiques cobertes. 

Al centre comercial hi ha un espai que funciona com a guarderia i on els voluntaris distreuen i juguen amb els nens per ajudar-los a passar les hores. L'estada, però, sol ser curta perquè moltes d'aquestes persones, però, aprofiten la possibilitat de moure's dins la UE i no tarden a pujar a autobusos que els portaran a Itàlia, Espanya, Alemanya, Holanda o Dinamarca.

Un cop allà, expliquen els responsables de l'ajuda humanitària, els que els volen acollir els esperen amb els braços oberts. És el cas d'una organització de València que ha fet arribar una caravana de cotxes amb material que ha arribat avui a Przemyśl. Un cop descarregat, se'n tornaran plens de refugiats que aterraran al País Valencià. 

Moltes persones s'han solidaritzat amb el poble Ucraïnès i, a tot arreu, es fan recollides de material que centenars de furgonetes i cotxes particulars porten aquests dies cap a Ucraïna o els improvisats camps de refugiats als països veïns. El pas fronterer està ple de cotxes i furgonetes que es dirigeixen carregades de solidaritat però també de combatents cap a Ucraïna.