«Viralitzar» i «tiet-tieta», guanyadors en un neologisme de l'any de rècord

La campanya per acostar la llengua als parlants i fer visibles els temes de més interès registra la xifra més gran de vots

Un jove consulta un diccionari
Un jove consulta un diccionari | Hugo Fernández
Nació
21 de desembre del 2023
Actualitzat a les 11:15h
La paraula nova guanyadora a neologisme de l’any 2023 és "viralitzar" (28,2 % vots) i la paraula corrent és "tiet-tieta" (32,2 % vots) en un any en què hi ha hagut rècord de participació, amb 14.035 votants. En aquesta edició s’han pogut votar dues llistes a la categoria de paraula nova i a paraula corrent.

La franja d'edat que més ha participat ha estat la que comprèn entre els 12 i els 19 anys. L’Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, amb la Secció Filològica de l’IEC, el TERMCAT i 3Cat han organitzat la desena edició de la campanya del neologisme de l’any, amb el suport del Departament de Cultura.

El neologisme de l’any és una campanya que pretén acostar la llengua als parlants i pretén fer visibles els temes que han interessat durant l'any. Si durant les edicions anteriors la convocatòria anava a càrrec de l’Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra i la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans, a partir d’enguany s’hi ha sumat dues institucions importants en l’actualització del lèxic català: el TERMCAT i 3Cat amb el seu portal lingüístic ésAdir.

En la categoria de paraula nova, es podia votar "bot", "ecoansietat", "gazià-ana", "grassofòbia", "hipersexualització", "nit tropical", "refugi climàtic", "sexoafectiu-iva", "superilla" i "viralitzar". I en la categoria de paraula corrent: "bici", "brutal", "friqui", "gorro", "guai", "plataforma", "porno", "quiròfan", "tiet", "xarxa social".

L’any 2014, en la primera edició de la campanya, van votar 200 persones, i l’any 2022 van ser 14.000 persones. Les paraules guanyadores en les edicions passades han estat les següents: "estelada" (2014), "dron" (2015), "vegà-ana" (2016), "cassolada" (2017), "sororitat" (2018), "emergència climàtica i animalista" (2019), "coronavirus" (2020), "negacionisme" (2021) i "birra" (2022).