L’Associació de Micropobles i EsMontañas signen un conveni de col·laboració per defensar el món rural

Reivindiquen les necessitats dels municipis pitjor finançats i promouran millores legislatives per aconseguir-ho

El president de l’Associació de Micropobles de Catalunya i alcalde de Riner, Joan Solà, l'alcalde de Talarn, Àlex Garcia, i el president d’esMontañas, Miguel Gracia
El president de l’Associació de Micropobles de Catalunya i alcalde de Riner, Joan Solà, l'alcalde de Talarn, Àlex Garcia, i el president d’esMontañas, Miguel Gracia
Redacció
30 de gener de 2025, 18:05
Actualitzat: 18:17h

L’Associació de Micropobles de Catalunya i l’Associació Española de Municipios de Montaña (EsMontaña) han signat aquest dijous un conveni per defensar el món rural. Les dues entitats, que s’han reunit a Talarn (Pallars Jussà) s’han compromès a reivindicar les necessitats dels municipis pitjor finançats, tant de muntanya com de d’altres zones de l’estat, per promoure les millores legislatives i les accions necessàries per millorar la vida dels seus habitants. El president de l’Associació de Micropobles, Joan Solà, ha dit que representen a més de 700 entitats. Solà ha parlat de la necessitat d’adaptar determinades normatives i impostos a la realitat dels pobles petits. A tall d’exemple ha citat la taxa de residus o els sous dels alcaldes.

Les dues associacions han demanat “una mirada rural” a l’hora de legislar i no “tractar per igual als que són diferents”. El president dels Micropobles ha dit que els pobles petits “no poden estar sotmesos” a les mateixes lleis que han estat “pensades per les grans ciutats”.

A tall d’exemple ha parlat de la regla de despesa dels ajuntaments i ha dit que “no es pot tractar igual a una gran ciutat i a un poble amb un pressupost de tot just 200.000 euros”. Pel que fa als tributs que aporta l’estat han demanat que no sigui per persones i han reclamat aplicar altres mecanismes per aquestes aportacions. “Si no hi ha una modificació, els pobles petits sempre acabaran perdent”, ha dit Solà.

El sou dels alcaldes és una altra de les qüestions que lluitaran aquestes associacions durant aquest any. Volen que tots puguin cobrar el 100%. I durant la signatura del conveni han argumentat que de vegades els alcaldes dels municipis petits són “els que més treballen” per manca de tècnics o personal i, per tant, es mereixen poder cobrar el 100%.

El president de EsMontañas, Miguel Garcia, ha dit que el conveni arriba per unir esforços entre pobles amb “problemàtiques similars” entre pobles rurals i zones de muntanya.

Garcia ha dit que algunes de les reformes que reclamen no suposen cap inversió i solament una reforma legislativa. Per tot, promouran les accions polítiques necessàries per convertir en realitat els seus objectius de treball.

El president de l’Associació de Micropobles, Joan Solà, ha dit estar en desacord amb la reforma del Registre civil, que només inscriurà nadons amb la localitat de l’Hospital on han nascut i no al poble on viuran. D’aquesta manera volen evitar que en comarques sense hospital no hi hagi cap nadó registrat. Un fet que està causant “malestar i disfuncions entre les famílies” i a molts municipis, alterant la realitat de les estadístiques de base demogràfica dels municipis, ha dit.