Solsona entra en la fase d’emergència per sequera amb un consum situat al llindar permès

El gener, amb 205 litres per habitant i dia, s’ha complert amb la dotació d’aigua fixada

Font de la Plaça de Sant Isidre
Font de la Plaça de Sant Isidre
Redacció
01 de febrer de 2024, 18:11
Actualitzat: 18:34h
Solsona ha tancat el mes de gener amb un consum de 205 litres d’aigua per habitant i dia de mitjana (inclosos els usos econòmics). Això significa que aquest divendres, quan entrin en vigor a Catalunya les mesures de la fase d’emergència per sequera, la ciutat es trobarà al llindar del volum permès. En aquest escenari, la capital del Solsonès té, segons el decret de la Generalitat, una dotació addicional de cinc litres, que se sumen als 200 de límit.

L’episodi de sequera més extrem que ha viscut mai el país des que hi ha registres s’ha traduït en unes reserves a la xarxa hídrica del sistema Ter-Llobregat inferiors al 16 per cent. Per això el govern català ha declarat l’escenari de restriccions per emergència a 202 nous municipis, entre els quals hi ha Solsona. Si bé la ciutat va superar el consum permès en les fases anteriors des del febrer fins al desembre de l’any passat, amb una mitjana de 254 litres per habitant i dia durant el darrer trimestre, diverses actuacions a la xarxa municipal d’aigua i la sensibilització ciutadana han permès reduir els volums el primer mes de l’any.  

El regidor de Serveis, Joan Parcerisa, atribueix part de la contenció del consum d’aigua potable a la reducció de la pressió des de la primavera passada, especialment en horari nocturn, i la detecció de diverses fuites considerables. “Els darrers mesos s’han pogut localitzar punts de pèrdua importants a la xarxa gràcies a nous equips de detecció”. A mitjan gener, per exemple, se’n va resoldre dos al sector de la Creu de Sant Joan (Cissa) i al carrer de l’Esdevenidor. “Això reflecteix l’esforç intens que es fa tant econòmicament com en recursos humans des del servei municipal d’aigua”, destaca Parcerisa.

Agraïment

Igualment, l’Ajuntament agraeix a la ciutadania l’esforç que està demostrant per estalviar aigua en una situació mai viscuda abans. Tal com va explicar el regidor de l’àrea i primer tinent d’alcaldessa en el darrer Ple, “s’està fent un seguiment exhaustiu del consum entre tots els abonats”. El consistori es va adreçar per escrit el desembre a seixanta llars amb els consums més elevats, així com a les indústries i les explotacions ramaderes per recordar-los les mesures.

L’alcaldessa, Judit Gisbert, recorda que “el límit de 205 litres d’aigua per habitant i dia no s’ha de concebre com un volum que tots els ciutadans poden arribar a consumir en l’àmbit domèstic”, sinó que aquesta xifra resulta d’una mitjana que inclou els usos industrials, comercials, agrícoles i ramaders. “Ens hauríem de cenyir als 100 litres per persona”, d’acord amb les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

 Sense reg al camp de futbol

Amb la intensificació de les restriccions a partir d’aquest divendres, els usos urbans que canviaran a Solsona se circumscriuen principalment a les instal·lacions esportives. Es deixarà de regar el camp de futbol, però es mantindran les dutxes dels vestidors, tot i que “se’n farà un control rigorós de la despesa mensual d’aigua”, segons Joan Parcerisa.

Proposta d’ordenança a consulta pública

Paral·lelament, la Junta de Govern Local va aprovar dilluns el text de l’ordenança reguladora de les mesures aplicables a l’abastament d’aigua potable i als usos de l’aigua en situació de sequera a partir d’un model tipus de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). El text se sotmet a consulta pública al web municipal durant tot el febrer amb la previsió de poder elevar-lo al Ple el mes de març.   

El nou reglament, que facilitarà al municipi accedir a subvencions de l’ACA, recollirà les mesures extraordinàries que l’Ajuntament pot adoptar en situació de sequera. S’hi inclouen les limitacions particulars, la reducció de la pressió a la xarxa o la realització de talls temporals, entre d’altres, i s’hi estableixen sancions per les infraccions tipificades.