La Taula de Salut Mental del Solsonès sensibilitza la  població amb activitats culturals i divulgatives

A partir d’aquest mes s’organitzen una exposició, la projecció d’un  curtmetratge i un taller oberts a tothom

La primera convocatòria és l’exposició itinerant “Salut mental i vida”, del Col·legi Oficial de Psicologia
La primera convocatòria és l’exposició itinerant “Salut mental i vida”, del Col·legi Oficial de Psicologia
Redacció
21 de gener de 2025, 11:02
Actualitzat: 11:05h

A fi de fomentar la reflexió sobre la importància de la salut mental, tenir-la present en el dia a dia, combatre’n el tabú i desestigmatitzar-ne els trastorns i les persones que els pateixen, la Taula de Salut Mental del Solsonès propososa al conjunt de població un programa d’activitats culturals i divulgatives. De moment, s’allargarà fins a l’abril a diferents municipis de la comarca. 

La primera convocatòria és l’exposició itinerant “Salut mental i vida”, del Col·legi Oficial de Psicologia. Es pot visitar a la sala de premsa de la biblioteca Carles Morató des d’aquesta setmana i fins al 27 de gener, a la biblioteca de Sant Llorenç de Morunys del 28 de gener al 7 de febrer, i a la sala barroca de la Casa Gran del Miracle entre el 10 i el 21 de febrer. 

El públic és convidat, en aquesta mostra, a observar instants de vides que parlen de les frustracions i les il·lusions, la soledat i les relacions socials, l’angoixa i les necessitats més humanes. La instal·lació s’estructura en tres parts: famílies i cicle vital, situacions de la vida que ens confronten amb oportunitats i límits i recursos i entitats que treballen en l’àmbit de la salut mental.

Històries reals

Amb l’objectiu de trencar estigmes a partir d’històries reals, el 14 de març a les set del vespre, la biblioteca solsonina acollirà la projecció del curtmetratge Momo, el vol del núvol. Es complementarà amb una taula rodona amb experiències en primera persona de protagonistes de la cinta i dones del Solsonès. Les protagonistes d’aquest documental de Tati Finchi són Contxi Garcia de Marina, membre de la junta de l’Associació Salut Mental Pallars, i Mercè Torrentallé, presidenta de l’Associació Salut Mental la Noguera i Salut Mental Catalunya.

Finalment, el 8 d’abril es durà a terme a Solsona un taller sobre neurodivergències i salut mental a càrrec del col·lectiu L’Argelaga.Aquesta proposta, oberta a tothom, proporcionarà coneixements bàsics sobre la realitat de les persones neurodivergents, eines per a l’acompanyament en salut mental i per fer més accessibles els nostres espais per a aquestes persones i per saber com actuar en casos de crisis. 

Si bé a l’octubre es va organitzar una jornada d’activitats per commemorar el Dia mundial de la salut mental, aquest és el primer programa que dissenya la Taula de Salut Mental del Solsonès, constituïda l’abril de l’any passat amb el suport de la Federació Salut Mental Catalunya. Aquest nou espai, integrat per institucions, entitats i professionals vinculats a aquest àmbit, té la missió de treballar en xarxa per organitzar campanyes de sensibilització i vertebrar polítiques inclusives per a les persones afectades i les seves famílies. 

Formen part de la Taula de Salut Mental del Solsonès el Consell Comarcal, 
l’Ajuntament de Solsona, el Centre Sanitari, Amisol, Sol del Solsonès, Eunoia, Ocell de Foc, el Departament de Salut, Althaia, Mossos d’Esquadra, Policia Local i Jutjat de Solsona.