Racons del Ripollès: Els tresors del Pinatar

Continua la (re)descoberta de Vallfogona

Redacció
20 de desembre de 2009
La Tosca del Pinatar de Vallfogona
La Tosca del Pinatar de Vallfogona | Antonio Mora
La Tosca del Pinatar de Vallfogona. Foto: Antonio Mora

Sortíem de Can Xila, el Feliu Añaños i Masllovet, el Josep Antoni Uriz i l’Antonio Mora Vergés, havíem fet la visita d’aquesta casa de turisme rural, situada a la plaça de la Font de la Salut. Ens acomiadàvem del nostre amable amfitrió, i enfilàvem la pista que superant el cementiri, davalla fins a la riera -on sembla que baixaven a rentar la roba, quan no rajava aigua al rentador públic de la font de la Salut-, i ascendeix novament fins a la zona del Pinatar i la Font de la Tosca.

Can Xila, casa de turisme rural de Vallfogona. Foto: Antonio Mora

Teuleria del Pinatar de l'Obra. Foto: Antonio Mora

Ens expliquen que Vallfogona de Ripollès és ple d’indrets anomenats "teuleries". En els darrers anys s’ha anat descobrint que en aquests paratges hi ha petits monticles que amaguen els antics forns de coure teules, totxos i maons. Concretament des del 2007, s’han anat realitzant les feines d’excavació de l’antiga teuleria del Pinatar de l’Obra sobre la font de la Tosca, d’on segurament van sortir les teules i la resta d'elements de fang utilitzats per a l’ampliació de l’església de Sant Julià al segle XVIII.


La Tosca del Pinatar és una formació rocallosa de vàries desenes de metres de gruix que s’ha anat formant a partir de la lenta i contínua deposició del carbonat de calci dissolt



La Tosca del Pinatar és una formació rocallosa de vàries desenes de metres de gruix que s’ha anat formant a partir de la lenta i contínua deposició, al llarg dels segles, del carbonat de calci dissolt en l’aigua de la font de la Tosca.

La pedra tosca o travertí és un tipus de roca calcària, molt porosa i poc densa, originada per precipitació de carbonat de calci a l'entorn de les fonts i llacs. Tal com passa amb les estalactites i estalagmites de dins d’una cova. La roca es forma quan l’aigua circula lentament i s’evapora, cristal·litzant el carbonat que porta dissolt, en forma de calcita o aragonita.

La Tosca del Pinatar de Vallfogona. Foto: Antonio Mora

Sovint la precipitació d’aquests minerals es fa sobre les restes de herbes i molsa que viuen sobre la mateixa tosca i la roca atrapa les restes vegetals i pren les formes de tiges i fulles.

Recollirem imatges de l’una i l’altra, i encara que apressats pel temps, ens aturarem per retratar l’absis de Sant Julià, i una visió general de Vallfogona òptima des d’aquell punt. Marxem satisfets, però amb la consciència clara de deixar-nos molta feina per a fer.

Vista de Vallfogona. Foto: Antonio Mora

- Secció Racons del Ripollès
- Crònica de l'excursió al bloc Conèixer Catalunya

http://maps.google.es/maps/ms?ie=UTF8&hl=ca&msa=0&msid=114569819600824686136.00047403bb90087382c7a&ll=42.188465,2.312279&spn=0.043754,0.077162&z=14