El Ripollès vist amb els ulls del «NO-DO»

Recull de sis reportatges de la comarca emesos en el noticiari franquista de 1950 a 1977

Redacció
10 de gener del 2013
Reportatge sobre la Festa de la Llana.
Reportatge sobre la Festa de la Llana. | TVE
Reportatge sobre la Festa de la Llana. Foto: TVE

Des del 1943 fins el 1976, els cinemes d'arreu de l'Estat espanyol estaven obligats a projectar el noticiari franquista NO-DO abans de la projecció de qualsevol pel·lícula. De periodicitat setmanal, duraven uns deu minuts i eren la veu oficial del règim. Des del 1976 fins al 1981, any en que van desaparèixer totalment, la projecció d'aquests noticiaris va passar a ser voluntària.

Ara, RTVE ha recuperat i digitalitzat més de 4.000 noticiaris del NO-DO i els ha posat a disposició de tothom, tant investigadors com públic en general.Entre els vídeos n'hi ha diversos que fan referència al Ripollès i que hem agrupat en aquesta notícia.

Destaca un reportatge de la tercera edició de la Festa Nacional de la Llana (1968) quan encara hi havia una fàbrica al costat de la plaça de l'Ajuntament. També de Ripoll, el 1973 es va dedicar una notícia al Museu Etnogràfic –quan evidentment estava a la capella de la Congregació- amb especial atenció a la “fama universal de les armes fabricades a partir del metall extret a Ribes de Freser”.

Precisament la capital de la Vall de Ribes és protagonista del programa “Zoologia animada” amb la tercera edició del Concurs de Gossos de Pastor –que l'any passat va celebrar el cinquantenari-. El document de l'any 1950 no té àudio –s'ha perdut- però destaquen elements com la grandària del ramat, en comparació amb l'actual concurs, així com el fet que es feia en un prat i no pas en un camp de futbol.

Un altre reportatge fa referència al centenari del naixement d'Isaac Albéniz celebrat a Camprodon l'any 1960. Amb el to habitual dels noticiaris franquistes destaquen “L'orgull de Camprodon per ser el bressol de l'inoblidable autors de tantes composicions espanyolíssimes” en una celebració en la qual es va inaugurar la inauguració del monument dedicat al músic que encara es pot veure a la plaça del Doctor Robert. Les altres dues notícies són de la Festa de Sant Gil de Núria (1951) i un reportatge –en color- del Monestir de Sant Joan de les Abadesses (1977).

Reportatge del centenari d'Isaac Albéniz. Foto: TVE

Reportatge del III Concurs de Gossos d'Atura de la Vall de Ribes. Foto: TVE

Reportatge sobre Sant Gil a Núria Foto: TVE

Reportatge en color sobre el Monestir de Sant Joan. Foto: TVE

Reportatge sobre el Museu Etnogràfic de Ripoll. Foto: TVE