22
de setembre
de
2015, 12:25
Actualitzat:
25
de setembre,
12:20h
El Govern ha aprovat avui el decret de declaració del Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser, que ocupa 14.750 hectàrees, repartides entre Planoles, Queralbs, Ribes de Freser, Pardines, Vilallonga de Ter, Setcases i Molló, tots al Ripollès. La declaració, molt esperada al territori, permetrà fer compatible la conservació de l'entorn amb el desenvolupament social i econòmic tot regulant-ne les activitats. Segons el conseller de Territori, Santi Vila, aquest és un parc amb una "potencialitat immensa" que s'ha fet amb "el consens de tothom". La declaració del parc s'ha aprovat en l'última junta de govern abans de les eleccions del 27 de setembre.
La declaració del Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser era una demanda del territori des de feia anys i, segons el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, s'ha portat a terme amb "el consens de tothom". Segons ha dit, "no hi ha cap ajuntament ni ciutadà que s'hi hagi mostrat reaci, fet que confirma la maduresa ambiental de la ciutadania de Catalunya".
El nou parc natural inclou superfície pertanyent a l'espai de Capçaleres del Ter i del Freser (85%) i també a un altre espai d'interès natural -Serra Cavallera- (1%). També incorpora zones que fins ara no estava incloses en el Pla d'Espais d'Interès Natural (PEIN) (14%). L'espai té dos enclavaments, corresponents a les estacions de muntanya de Núria i de Vallter, que ja estaven excloses del PEIN.
Un parc amb un gran potencial
El conseller Vila ha destacat que aquest és un parc amb una "potencialitat immensa". Així, inclou enclavaments importants per l'excursionisme i el turisme familiar, com són les estacions de Vallter i Núria amb més de 300.000 visitants anualment, però també perquè fa frontera amb França i per tant les persones es podran moure a banda i banda. Abans, però, ha especificat Vila, caldrà completar el procés d'ampliació i interconnexió amb la Catalunya Nord.
Al marge de l'esport i el turisme, l'activitat més destacable dins l'àmbit protegit és la ramaderia extensiva, que es vol afavorir i consolidar amb la declaració del parc natural.
A Catalunya, els parcs naturals existents han esdevingut dinamitzadors econòmics de primer ordre arreu on s'han implantat. Es calcula que, per cada euro invertit en un parc natural, es generen 8,8 euros de valor afegit brut segons un estudi encarregat per la Generalitat.
Regular l'espai i protegir l'entorn
La transformació de l'espai implicarà més reconeixement i més capacitat de gestió. Serà el catorzè de la Xarxa de Parcs Naturals de Catalunya. El 31% del territori català compta amb algun nivell de protecció. Hi haurà un equip de gestió que treballarà amb els següents objectius.
En primer lloc, conservar els valors naturals excepcionals del territori; promoure la ramaderia extensiva tradicional; facilitar la comercialització de productes relacionats amb el nou parc i potenciar el turisme i les activitats a la natura; reforçar els lligams a l'altra banda francesa, amb el Parc Natural Regional dels Pirineus Catalans i les seves reserves naturals, i finalment ordenar l'ús públic i controlar la "sobrefreqüentació" en esdeveniments com ara curses i travesses.
Sobre aquesta última qüestió, Vila ha subratllat que amb la declaració del parc l'administració "es compromet a protegir i preservar l'espai". Això vol dir que s'han de regular les activitats que s'hi fan en cada moment però no pas "prohibir". Es tracta de tenir cura d'aquest espai.
El Parc comptarà amb una xarxa d'equipaments i serveis, distribuïts entre els municipis que en formen part, per acollir els visitants i turistes i per facilitar la gestió administrativa. Els principals accessos seran des de Queralbs, Setcases i Espinavell (Molló).
Per Vila, amb aquest nou parc s'està "enviant el missatge al món" que Catalunya té molt interès cultural, patrimonial i també a nivell ambiental i natural.
L'àmbit del Parc
Es tracta d'un espai natural singular i el darrer exemple típic de l'alta muntanya pirinenca oriental, a la frontera amb França. És un territori que s'estén entre 1.280 i 3.000 m d'alçada, i conserva molt bé els sistemes naturals alpins i subalpins. Destaca per acollir espècies de vertebrats delicades així com nombrosos invertebrats de gran interès i una flora d'alta muntanya rica i diversa.
Des del 1993, l'espai gaudeix d'una protecció bàsica que li atorga el fet d'haver estat declarat espai inclòs al PEIN i posteriorment a la xarxa Natura 2000, però aquesta protecció no era suficient per garantir la protecció del valors naturals, geològics paisatgístics i culturals, sense haver de renunciar als aprofitaments dels seus recursos naturals. A més l'espai ha de fer front a una intensitat creixent de diverses activitats de lleure i d'esport, que convé ordenar i regular, en matèria d'ús públic.
El conseller Vila ha manifestat que "avui és un dia d'alegria per Girona i pel conjunt de Catalunya" perquè "després de dècades que estigués al pensament de molta gent ha arribat el dia". L'any 1932 ja hi havia un mapa en temps de la República on es contemplava que algun dia s'hauria de declarar aquest parc.