Ja fa vuit anys que el PAM Teatre del Casal de Sant Pere de Terrassa participa en un projecte europeu que intenta acostar la relació entre joves de diferents països, els seus llaços emocionals i les seves experiències mitjançant el teatre social.
Aquest any l'intercanvi té lloc a Suècia: ell grup català (terrassenc) hi serà des del 12 fins al 19 d'agost. L'allotjament serà en un càmping anomenat "ENGESBERGS CAMPING", a prop de la població de Gävle.
El projecte europeu s'emmarca dins del Programa "Joventut en Acció" i està subvencionat en una part pel Departament d'Educació i Cultura de la UE. Hi participen joves d'entre 15 i 25 anys.
La iniciativa té com a objectiu principal agafar el teatre com a eina de comunicació amb els joves, ja que cadascú d'ells té una experiència per aportar al projecte i aquesta és, sovint, semblant o complementària a la de alguns dels altres joves. L'activitat final consisteix en dur a terme un espectacle en conjunt de tots els participants en un escenari amb públic extern al projecte (sovint s'han utilitzat places cèntriques, etc.)
Els intercanvis tenen lloc en un país diferent dins dels participants al projecte. El país organitzador s'encarrega de seleccionar el tema de l'intercanvi en qüestió i gestionar l'allotjament i l'avituallament dels participants, tant dels del seu país com dels que venen de fora.
El tema que es tractarà enguany és 'Media rules (regles de comunicació)- or'?
- Com tracten els mitjans de comunicació la diferència de sexes?
- Com ens afecta com a persones?
- Com escriuen a les revistes femenines?
- Com escriuen a les revistes masculines?
La resta de participants són l'Spazio Giovanni Comunitta Fruuili Occidentale italià, el Jukuwe Leipzig alemany i el Läting Kulturhus suec. Cada país aporta 2 leaders que s'encarregaran de dur a terme les activitats.
Què es fa?
Els intercanvis estan plens de activitats i jocs relacionats amb el teatre i les relacions personals. Cada dia s'estableixen unes hores per posar en pràctica els coneixements teatrals de cada participant, cosa que ajudarà a definir el paper que tindrà aquest en l'espectacle final.
Durant les hores de relax-descans, les anomenades Free-Time, els joves busquen la seves pròpies activitats per reforçar la relació amb els altres participants.
Cada nit s'escull un país amfitrió que té una feina molt important: ensenyar coses del seu país d'origen, és a dir, que el país seleccionat ha de preparar un sopar amb productes i plats típics del país i, a l'hora, demostrar com poden ser les nits del país i què fa la gent per divertir-se.
En el cas de Catalunya, en les edicions anteriors, s'han elaborat o servit plats i productes com pisto, fuet, truita de patates, patates braves, embotits catalans, escalivada, etc..