La Generalitat ha acreditat els primers Agents de Suport a la Internacionalització, entitats catalanes capacitades per donar suport a les empreses que volen sortir a l’exterior. Aquesta figura es crea amb dos propòsits principals: d’una banda, facilitar a les empreses que identifiquin les entitats que els poden donar suport a la seva internacionalització, i de l’altra, establir eixos de col·laboració públicoprivada per al disseny de les polítiques d’internacionalització de l’economia catalana.
En un acte a la seu d’ACCIÓ, el conseller Felip Puig ha presidit la primera trobada de les 31 organitzacions acreditades, entre les quals hi ha entitats empresarials de promoció, d’assessorament, de formació, entitats financeres i empreses privades. A la sessió també hi ha intervingut la consellera delegada d’ACCIÓ, Núria Betriu.
Les entitats acreditades participaran en el nou Grup de Treballo d’Internacionalització del Consell Català de l’Empresa per contribuir a la planificació, seguiment, acompanyament i avaluació de la política d’internacionalització del Govern. A més, els agents de suport a la internacionalització impulsaran el treball en xarxa, la col·laboració i l’intercanvi de bones pràctiques.
D’aquesta manera, s’aprofita la riquesa d’agents públics i privats a Catalunya de suport a l’empresa per impulsar la coordinació i col·laboració i tenir una major capil·laritat per arribar al màxim nombre de companyies catalanes.
Les entitats acreditades a data d’avui són:
Entitats de Promoció: ACRA, AEBALL, Agrupació Espanyola del Gènere de Punt, AMEC, Biocat, CEAM, CECOT, Centre Metal·lúrgic, Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, Col·legi d’Economistes de Catalunya, Consell General de Cambres de Catalunya, Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya, Foment del Treball, Gremi d’Àrids de Catalunya, PIMEC, Secartys, Unió Empresarial Metal·lúrgica de Terrassa, Unió Patronal Metal·lúrgica i UPMBALL.
Entitats d’Assessorament especialitzat a processos d’internacionalització: AEBALL, AFME, Agrupació Espanyola del Gènere de Punt, AMEC, Cambra Oficial de Comerç Indústria i Navegació de Barcelona, Cambra Oficial de Comerç i Indústria de Lleida, Cambra Oficial de Comerç i Indústria de Manresa, Cambra Oficial de Comerç i Indústria i Navegació de Girona, Cambra Oficial de Comerç i Indústria de Sabadell, Centre Metal·lúrgic, Fundació CECOT Innovació, Fundació Privada per a la Innovació Tèxtil d’Igualada, PIMEC, Secartys, UPMBALL.
Entitats de Formació: Cambra Oficial de Comerç i Indústria de Lleida, Cambra Oficial de Comerç i Indústria de Manresa, CEAM, Escola Superior de Comerç Internacional (ESCI-UPF).
Entitats financeres: Banc de Sabadell, Banco Popular, CaixaBank.
Empreses privades especialitzades en prestació de serveis i assessorament a processos d’internacionalització: Cuatrecasas Gonçalves Pereira, everis Spain.
Programa de Cupons a la Internacionalització
La Generalitat, a través d’ACCIÓ, posa en marxa aquest dijous un nou programa de suport a les empreses que volen iniciar-se en l’exportació. Es tracta dels Cupons a la Internacionalització, que compten amb un pressupost de 0,5M€ per a la contractació de serveis professionals orientats a la sortida als mercats exteriors.
Els serveis que es podran contractar –a través de les entitats empresarials que actuen com a Agents de Suport a la Internacionalització – són la creació de plans de promoció internacional, el disseny de webs per a mercats exteriors, gestió de concursos i licitacions internacionals o gestió de registres de marca i patents, entre d’altres. L’ajut màxim per empresa serà de 4.000€.