La memòria de Caixa Terrassa, retratada en un espai al Centre Cultural

Una gran cronologia i una selecció d'objectes i de material audiovisual servirà per recordar la història de l'entitat i la seva tasca social i cultural a la ciutat

Objectes com guardioles o el llibre de comptes entre el 1877 i el 1927 es poden veure a l'exposició.
Objectes com guardioles o el llibre de comptes entre el 1877 i el 1927 es poden veure a l'exposició. | J. A.
Redacció
14 de juny de 2017, 13:29
Actualitzat: 13:54h
La història i l'herència de l'antiga Caixa de Terrassa quedaran plasmades, des d'ara, en un espai al Centre Cultural Terrassa que vol homenatjar la trajectòria de l'entitat, especialment pel que fa a la seva vinculació amb la ciutat i a la seva obra social i cultural.

Aquest dimecres s'inaugura "Els nostres orígens", un petit espai que, amb una infografia cronològica, una petita mostra d'objectes simbòlics i una pantalla tàctil amb vídeos, fotografies i textos, pretén recordar la tasca de la Caixa de Terrassa i de totes les persones que han contribuït a arribar a l'actual Fundació.

La infografia mostra les fites històriques de la caixa, relacionant-les amb els fets històrics més significatius que van tenir lloc a la ciutat de Terrassa, a Catalunya i arreu del món, tan a nivell social, polític, cultural com econòmic. També s’hi poden trobar objectes i documents d'alt valor històric i consultar una galeria interactiva d'imatges i vídeos de l'època.

Amb aquest espai la Fundació vol mostrar els seus orígens, explicar d’on ve i quin és el punt de partida de l’obra social que actualment segueix donant serveis d’assistència a la gent gran (La Llar), ajuda a les persones amb discapacitats (Fupar) i ofereix una àmplia activitat cultural a Terrassa (Centre Cultural).

El president de la Fundació Antiga Caixa Terrassa, Ignasi Cusidó, ha explicat que l'espai és una "obligació" que s'havien imposat per reconèixer la trajectòria de l'entitat. "Val la pena recordar què portem darrere, l'esforç de molta gent al llarg de 140 anys que ens ha portat on som ara", ha dit Cusidó, que ha afirmat que l'entitat està en una fase de consolidació en què "hem de tirar endavant i assegurar la seva continuïtat".

De fet, l'exposició va dirigida a "les properes generacions", en reconeixement a la tasca que s'ha fet "col·lectivament": és per això que no apareixen noms propis. La mostra, permanent, s'anirà actualitzant amb diferents objectes i, també, amb el material audiovisual de què disposa la Fundació, però també amb les aportacions que puguin fer els ciutadans.
 

Ignasi Cusidó i Josep Ribera, president i director de la Fundació Antiga Caixa Terrassa. Foto: Joaquim Albalate


Cusidó, acompanyat per Josep Ribera, director de la Fundació, ha assegurat que la Fundació manté viu l'esperit de l'obra social de Caixa Terrassa, amb la Llar de l'Ancianitat, que millora constantment, o amb Fupar, que aviat s'expandirà i que, com ha avançat Cusidó, aviat podria absorbir la Cooperativa Teixidors, continuant amb la feina artesanal i mantenint la trentena de persones que hi treballen. 

D'altra banda, el Centre Cultural també està en un moment de creixement, tant en nombre d'espectacles com de públic: es preveu que aquest any es puguin doblar els visitants del 2015. La setmana que ve, a més, es presentaran les novetats de la temporada de tardor. 

La continuitat de la Fundació, que ocupa unes 600 persones entre treballadors i voluntaris amb una feina que "sovint la ciutat no ho percep", està assegurada, gràcies, segons Cusidó, a la bona relació que hi ha amb espònsors, com el principal: el BBVA, amb qui "se senten còmodes" treballant-hi i malgrat el "millorable" suport de les institucions.

L'espai en record a Caixa Terrassa s'inaugura aquest mateix dimecres, amb la presència d'antics representants de l'entitat i d'autoritats locals, i es podrà visitar en horari d'obertura del Centre Cultural, de dilluns a dissabte de 16 h a 21 h i en els dies festius, si hi ha funció.
 

La cronografia explica els 140 anys d'història de Caixa Terrassa en relació amb els fets que van passar a la ciutat i el món. Foto: J. A.