Junts pel Sí encara confia en un acord sobre la paga extra del 2012

Tots els grups de l’oposició més la CUP reclamen la recuperació de la paga | Les forces de l’oposició es ressituen en el nou escenari polític

Pere Aragonès, diputat de Junts pel Sí
Pere Aragonès, diputat de Junts pel Sí | ACN
19 de gener de 2016, 18:42
Actualitzat: 19:03h
Aquest dimecres Carles Puigdemont farà la seva primera compareixença al Parlament com a president en exercici. Ho farà per explicar l’estructura del nou Govern de la Generalitat. El ple aprovarà també les 29 comissions de la cambra, que suposen la posada en marxa del legislatiu català. Una pedra apareix en el camí de Junts pel Sí en aquesta primera sessió: la proposta conjunta de Ciutadans, PSC, Catalunya Sí que es Pot, Partit Popular i la CUP perquè la Generalitat es comprometi a retornar la paga extra del 2012 als treballadors públics.

Que la CUP voti demà la proposta neguiteja Junts pel Sí. Seria una manera d’expressar, ja en el primer ple un cop constituït el nou executiu, que hi ha discrepàncies en el si del bloc sobiranista. També seria una derrota a la cambra, ja que tots els grups de l’oposició més la CUP són majoria. Aquest vespre, en nom de Junts pel Sí, Pere Aragonès ha dit que esperen arribar a un acord abans del ple de demà. “Hi ha temps?”, li han preguntat. “Queden catorze hores”, ha respost Aragonès, en referencia a les difícils negociacions d’aquestes setmanes.

Junts pel Sí ha presentat una esmena a la proposta conjunta de l’oposició. Amb tot el que s’ha viscut, un acord de darrera hora sobre la paga del 2012 no es pot descartar. Entre el grup de la majoria s’assenyala que la posició dels sindicats en aquest tema és dúctil i podria facilitar una entesa amb diversos grups, començant per la CUP.

L’oposició es ressitua

Les forces d’oposició al Parlament de Catalunya estan ressituant-se després del nou panorama polític i la constitució del Govern Puigdemont. Les anunciades comissions sobre el procés constituent i sobre regeneració democràtica han donat espai a alguns grups de l’oposició. Joan Coscubiela, per Catalunya Sí que es Pot, ha dit aquesta tarda que la comissió sobre el procés constituent “no és ni la comissió sobre la independència, ni tampoc sobre l’estat federal, sinó sobre la ruptura democràtica”. Coscubiela ha afirmat que la comissió pot ser un espai de diàleg entre les forces polítiques.

Carlos Carrizosa, per Ciutadans, ha anunciat que, en principi, el seu grup no participarà en els treballs de la comissió, però sí que hi assistiran en alguna ocasió si consideren que pot ser útil per exercir una funció de control. D’aquesta manera, han modulat la seva oposició radical a participar-hi. Carrizosa sí que s’ha mostrat satisfet per la constitució sobre “corrupció”, que des de Junts pel Sí s’anomena de regeneració democràtica i bon govern.

Escombrant cap a casa, Carrizosa ha recordat que aquesta era una iniciativa del seu grup.  També ha dit que eren mèrit de Ciutadans les noves comissions d’Ocupació i Medi Ambient.
Pel PSC, la seva portaveu, Eva Granados, ha deixat clar que no participaran en els treballs de la comissió sobre el procés constituent. També ha titllat la decisió del Govern de retirar-se de set processos judicials contra activistes socials de ser fruit d’un acord entre Junts pel Sí i la CUP, cosa que també ha expressat Carrizosa. Aquesta tarda, el Partit Popular no fet faristol.