El referèndum del Brexit, el 23 de juny

David Cameron anuncia la data i inicia la campanya pel "sí" | L’acord entre Londres i Brusel·les aplana el camí perquè el Regne Unit romangui a la Unió Europea | Part del Partit Conservador aposta per sortir del club europeu

David Cameron, aquest divendres a Brussel·les
David Cameron, aquest divendres a Brussel·les | EFE
20 de febrer de 2016, 13:28
Actualitzat: 21:43h
El referèndum sobre la sortida del Regne Unit de la Unió Europea serà, tal i com s'esperava, el proper 23 de juny. La data l'ha anunciat el govern britànic després d'una reunió celebrada poques hores després que David Cameron tanqués l'acord amb Brusel·les. “L'elecció és a les vostres mans, però la meva recomanació és clara. Crec que la Gran Bretanya serà més segura, més forta i millor dins la Unió Europea”, ha assegurat el premier.

No va ser fins entrada la vesprada de divendres que es va fer públic l’acord per evitar el Brexit. Amb tot de trobades entre els equips de David Cameron i els dels dirigents de la Unió Europea, faltava algun gest amb els països més reticents al pacte. El primer ministre britànic va trobar temps per intercanviar punts de vista amb el president francès, François Hollande, i el cap del govern italià, Matteo Renzi, entre d’altres.

David Cameron ja està en campanya. Al líder tory li toca guanyar-lo. Ho té bé, perquè Brussel·les li ha aplanat el camí, al preu de concessions que trunquen en part el projecte europeu. La reducció de prestacions socials als treballadors comunitaris al Regne Unit és un dels preus a pagar pels pragmàtics de Brussel·les.

Envoltat d’enemics

Cameron és un home envoltat d’enemics. Està convençut de triomfar en el referèndum, però no les té totes. I fa bé. Michael Gove, ministre de Justícia, aspira a abanderar la causa euroescèptica, tot i que fins ara ha estat un aliat de Cameron dins del Partit Conservador. En l’entorn del primer ministre estan preocupats per l’actitud indisciplinada de diversos membres del partit, com Boris Johnson, alcalde de Londres, que coqueteja amb l’euroescepticisme.

En el si del govern i del Partit Conservador, el canceller de l’Exchequer (ministre del Tresor), George Osborne, que deu saber què es juga el Regne Unit en l’embat, sí que s’ha implicat contra el Brexit. Però Osborne té les seves pròpies aspiracions polítiques.

A l’oposició laborista, el líder de la formació, Jeremy Corbyn, ja ha dit que donarà suport a continuar a la Unió. Una decisió que el pot ajudar a mantenir cohesionat el Labour, on l’ala més dretana, acabdillada per l’exprimer ministre Tony Blair, s’implicarà en el referèndum. Altra cosa és que a Corbyn li interessi un èxit clar de Cameron.

Després de mesos de jugar en el terreny del tacticisme, Cameron es disposa a entrar en el terreny del drama i jugar-se a una sola carta el futur de la seva carrera i del lloc del Regne Unit a Europa. En els propers dies es comprovarà quin és el ventall real dels suports amb què compta.