Les eleccions no canvien res a Catalunya

El PP sorprèn millorant resultats i té aliats per continuar a la Moncloa | Units Podem fracassa, no aconsegueixi el "sorpasso" al PSOE i la via del referèndum pactat queda molt tocada | En Comú Podem repeteix victòria a Catalunya però l'independentisme es manté i suma 17 diputats

Cares llargues a la seu electoral d'En Comú Podem
Cares llargues a la seu electoral d'En Comú Podem | Adrià Costa
26 de juny del 2016
Actualitzat el 27 de juny a les 10:16h
Catalunya queda igual després del 26-J. La repetició de les eleccions ha deixat les coses ben iguals: no només pels resultats –el PSC ha perdut un diputat i el PP n'ha guanyat un- sinó també per les conseqüències en la política catalana. L'independentisme es manté –lluny de l'enfonsament que preveien alguns-, el “colauisme” ha vist les seves expectatives molt frenades i la via de reformar Espanya des de Catalunya –tant pel fracàs d'Units Podem com el d'Albert Rivera- ha quedat tocada.

El PP té aliats per aspirar a governar. Totes les enquestes marcaven un retrocés del PP i, finalment, ha aconseguir repetir victòria guanyant 14 diputats (de 123 a 137). Han recuperat la fuga de vots cap a C's i, juntament amb els taronges, poden aspirar a governar. Aquest bloc de centre-dreta suma 169 vots, a set d'una majoria absoluta que poden fregar si sedueixen el PNB (cinc diputats) i l'únic representant de Coalició Canària. Evidentment, una improbable abstenció del PSOE ho facilitaria tot.

Units Podem fracassa sense pal·liatius. Units Podem, la coalició de Podem, IU i altres forces, era la gran novetat del 26-J i també ha estat el gran fracàs d'aquestes eleccions repetides. Finalment, ha aconseguit els mateixos resultats que van obtenir per separat el 20-D. A més, no han aconseguit el tan anomenat “sorpasso”, ni amb vots ni amb escons. El referèndum pactat, més complicat que mai a Madrid.

En Comú Podem guanya però no arrasa. Les enquestes havien arribat a pronosticar fins a 16 diputats a En Comú Podem, quatre més que el 20-D. Finalment, mantenir els resultats ha estat pitjor que una victòria agredolça, especialment per les notícies que arribaven a Madrid. No és una bona notícia per les aspiracions d'Ada Colau que, encara més que fa sis mesos, s'havia implicat en cos i ànima a la campanya. El to del seu discurs ho ha dit tot.

L'independentisme es manté i agafa forces. La crisi dels pressupostos havien deixat el sobiranisme molt tocat. El 26-J ha suposat mantenir la xifra de diputats independentistes a Madrid –17: 9 per ERC i 8 per CDC- i la sensació que ha superat un match ball. Els republicans tornen a quedar per sobre dels convergents en la lluita pel predomini en el sobiranisme, Convergència podrà afrontar amb certa tranquil·litat el congrés de refundació i el govern de Junts pel Sí veu com l'estiu li fa baixada cap a la Diada i la moció de confiança-.