25
d'abril
de
2017, 11:50
Actualitzat:
26
d'abril,
7:22h
El líder d'EUiA, Joan Josep Nuet, a l'acte de Súmate. Foto: Eva Domínguez
Joan Josep Lluís Nuet, líder d'EUiA i secretari tercer de la mesa del Parlament també ha estat imputat per haver permès aprovar una resolució a favor del referèndum. Tot i que la Fiscalia l'havia exclòs inicialment d'una querella que sí que afectava la resta de membres sobiranistes de l'òrgan de govern de la cambra catalana només pel fet de no ser independentista, Nuet adquireix ara la categoria d'investigat. La magistrada Maria Eugènia Alegret accepta, doncs, la nova petició de la Fiscalia.
L'advocat de Nuet ha rebut una notificació aquest dimarts en què se cita el coordinador general d'EUiA com a investigat. En el document no s'especifica el motiu de la citació, tot i que l'entorn de Nuet havia intuït des del primer moment que tenia relació amb la resolució del referèndum. El líder d'EUiA s'haurà de personar el 23 de maig al tribunal: la magistrada li comunicarà la querella de la Fiscalia per prevaricació i desobediència, tot i que li podria prendre declaració més endavant.
La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que també ha rebut la notificació, haurà de comparèixer al TSJC el 8 de maig. Aquest mateix dia també ho haurà de fer Anna Simó, secretària primera de la mesa, mentre que als seus companys Lluís Corominas (vicepresident de la mesa) i Ramona Barrufet (secretària quarta) els pertocarà presentar-s'hi el 12 de maig.
En declaracions a NacióDigital, Nuet ha qualificat d'"incomprensible" el comportament de la Fiscalia, que inicialment havia decidit excloure'l de la causa. "Cada dia passen coses diferents", ha afegit el diputat de Catalunya Sí que es Pot (CSQEP), que més tard ha fet un tuit en el qual s'ha reafirmat en la seva "innocència" i la del seus "companys" de la mesa del Parlament. "Em reafirmo en les meves idees polítiques", ha afegit.
En declaracions a la premsa ha defensat que l'única solució "admissible" era "declarar innocents" tant a Forcadell com a la resta de membres de la mesa que l'únic que han fet ha estat "complir amb el reglament del Parlament". Nuet ha defensat que les persones han de ser jutjades pels fets "i no per les seves idees". Ha afegit que no entén el canvi de criteri de la instructora del cas respecte la fiscalia i ha argumentat que els fets no han canviat i que l'únic que ha fet ell durant aquest temps ha estat emetre "opinions polítiques" que ha promès seguir defensant. "La decisió de separar en funció del judici polític de les seves intencions ha fet molt de mal a la fiscalia. Va en contra de la democràcia", ha sentenciat.
Al final m'inclouen a la querella, reafirmo la inocencia dels compays/es i meva, reafirmo les meves idees polítiques https://t.co/OMq60qCTaV
— NUET (@NUET) 25 d’abril de 2017
Setmanes enrere, en un acte de Súmate, Nuet assegurava que "estava decidit a aguantar pel referèndum i a posar la meva cara. Si m'han inhabilitar que m'inhabilitin, firmaré el que calgui". Forcadell també s'ha pronunciat a Twitter. La presidenta del Parlament ha recordat que la mesa ha treballat "sempre per afavorir el debat i no coartar-lo". "La paraula ha de ser lliure al Parlament", ha escrit en el tuit.
A la mesa hem treballat sempre per afavorir el debat i no coartar-lo, perquè la paraula ha de ser lliure al Parlament. Així continuarem! pic.twitter.com/PiItBs5tS5
— Carme Forcadell (@ForcadellCarme) 25 de abril de 2017
La investigació s'allarga
A petició de la Fiscalia, el TSJC també ha acordat declarar complexa la investigació contra Forcadell i la resta de membres de la Mesa i allargar el termini per acabar-la fins a 18 mesos. La magistrada instructora Maria Eugènia Alegret argumenta que hi ha hagut "circumstàncies sobrevingudes" com l'acumulació de querelles. Per això, conclou la magistrada, la investigació no es pot acabar en sis mesos, que ja han estat "pràcticament esgotats" en la instrucció de la primera querella. L'ampliació del termini es compta des del 15 de novembre de 2016, data en què va començar la investigació.