L'Audiència reobre la causa per desobediència dels regidors de Badalona pel 12-O

La sala de l'Audiència Provincial estima el recurs de la Fiscalia i tot apunta que els membres de l'equip de govern acabaran jutjats | El jutge d'instrucció va decidir inicialment sobreseure el cas en concloure que havia estat una "performance"

03 de maig de 2017, 17:12
Actualitzat: 04 de maig, 7:32h

Els regidors de Badalona el dia que van declarar al jutjat. Foto: Isaac Meler


L'Audiència Provincial de Barcelona ha reobert la causa per desobediència dels regidors de Badalona pel 12-O, segons ha pogut saber NacióDigital. Concretament, ha estimat el recurs de la Fiscalia i tot apunta que els membres de l'equip de govern acabaran jutjats per haver obert l'Ajuntament el dia de la Hispanitat.
 

El titular del jutjat d'instrucció 4 de Badalona va decidir inicialment sobreseure el cas en concloure que no existia delicte de desobediència: "Es van limitar -els edils- a una mera performance. El dret penal no castiga les performance", va argumentar en una interlocutòria. De fet, experts consultats per NacióDigital també apuntaven que en cap cas existia el delicte de desobediència.

Ara, la sala de l'Audiència de Barcelona contradiu la tesi de jutge instructor i li demana que torni a obrir la causa. D'aquesta manera, els regidors de l'equip de govern de Badalona –formats per Guanyem Badalona en Comú, ERC i ICV-EUiA- tornen a estar investigats. Una vegada es formalitzi la reobertura del cas, la Fiscalia podrà fer la petició de pena i s'acabarà fixant el judici en una sala penal de la Ciutat de Barcelona.
 

El regidor José Tellez mostrant la interlocutòria el 12-O. Foto: Carles Palacio


Sis regidors investigats

Els investigats són el primer tinent d'alcalde i edil de Badalona Habitable, Oriol Lladó; el tercer tinent d'alcalde i edil de Badalona Democràtica, José Antonio Téllez; la de Serveis Socials, Agnès Rotger; la quarta tinenta d'alcalde i regidor de Badalona Educadora, Eulàlia Sabater; l'edil de Participació, Fàtima Taleb, i el d'Espais Públics, Francesc Duran.

El 12 d'octubre els sis regidors van accedir a l'edifici municipal on van tenir una breu reunió i, a les 8.30 hores, Oriol Lladó i José Antonio Téllez van comparèixer a les portes de l'edifici davant la premsa i uns quants ciutadans, on Téllez va estripar un paper i va donar a entendre que era una còpia de la resolució judicial que impedia obrir aquell dia.

El portaveu d'ERC i alcalde accidental el dia dels fets en absència de l'alcaldessa, Oriol Lladó, creu que el cas "acabarà en res" perquè aquell dia els regidors van fer la seva feina de "representació política" i que implica "atendre el ciutadà". Lladó ha manifestat que els sis regidors estan tranquils davant la nova reobertura del cas: "Quan això arribi a judici tornarem a explicar el que vam fer".

També el regidor de Guanyem Badalona en Comú, José Téllez, ha expressat la seva indignació a través de les xarxes socials: "Volien que féssim festa obligatòriament i ara no ens deixen treballar!", ha piulat qui va ser protagonista de la famosa estripada de l'auto judicial que prohibia obrir l'Ajuntament, justament en el moment en el que el 12-O s'obrien les portes de l'edifici municipal del Viver.
 
"Una simple performance"

El jutge, en tancar inicialment el cas, va assegurar que si els regidors després d'estripar el paper n'haguessin ordenat l'obertura i veïns i funcionaris haguessin entrat a l'Ajuntament "s'hagués produït la veritable desobediència, però el fet és que no es va produir, i els fets es van limitar a una simple performance". La investigació va començar a partir d'una denúncia que el mateix 12 d'octubre va presentar al jutjat de guàrdia el PP de Badalona.