La cruïlla del referèndum allunya les esquerres

Marta Rovira, Xavier Domènech, Núria Parloni Anna Gabriel debaten sobre un possible govern d'esquerres amb l'ull posat en l'1 d'Octubre

Gabriel, Rovira, Domènech i Parlon han debatut a la UPEC moderats per Joan Rueda.
Gabriel, Rovira, Domènech i Parlon han debatut a la UPEC moderats per Joan Rueda. | UPEC
06 de juliol de 2017, 14:17
Actualitzat: 07 de juliol, 10:39h
Marta Rovira (ERC), Xavier Domènech (Catalunya en Comú), Núria Parlon (PSC) i Anna Gabriel (CUP) han participat avui en la taula rodona "L'esquerra en la cruïlla", que ha moderat el periodista Joan Rueda, en el marc de les jornades organitzades per la Universitat Progressista d'Estiu (UPEC), que es va inaugurar ahir.

El lema d'aquest any és "En l'interval sorgeixen monstres", una frase extreta d'un pensament de Gramsci que parlava del que pot succeir quan el vell món no acaba de morir i el nou triga a aparèixer. Una mica com l'actual moment que viu Catalunya, en un interval, envoltat de monstres, però segur que també de moltes incerteses.

És possible un govern d'esquerres a Catalunya, passi el que passi l'1 d'octubre? Aquesta ha estat la pregunta de sortida que ha plantejat el periodista Joan Rueda. Un punt de partida per al debat que ha mostrat les distàncies entre quatre esquerres catalanes (com a mínim).

Núria Parlon, l'alcaldessa socialista de Santa Coloma de Gramenet, ha assenyalat com a gran repte la combinació de la defensa de la identitat amb la lluita per la igualtat, denunciant la pèrdua de drets, com el de l'habitatge. Ha reclamat que les esquerres pactin una agenda compartida de defensa de drets, des de les vindicacions feministes a l'àmbit del treball i al combat pel canvi climàtic.


Marta Rovira: no hi ha govern d'esquerres sense l'1-O

Marta Rovira, secretària general d'ERC, ha dit que no es pot parlar d'un possible govern d'esquerres sense parlar de l'1 d'octubre: "Per mi és fonamental com fem possible les esquerres l'1-O". Ha contestat a Parlon dient que ja s'estan aprovant al Parlament mesures de tipus social i ha citat l'acord de renda garantida de ciutadania, que potser no satisfà ningú del tot, però és un avenç important. Ha esmentat el decret llei contra la pobresa energètica, la llei d'emergència habitacional i segones oportunitats, lleis que regulen impostos perquè la política fiscal sigui més equitativa o la llei d'igualtat efectiva entre homes i dones.

Per Rovira, aquests avenços socials seran més factible si el procés sobiranista es corona amb èxit perquè moltes d'aquestes lleis socials aprovades han topat amb el TC. "Cal començar a edificar l'espai de trobada de les esquerres abans de l'1 d'octubre", ha dit.

Xavier Domènech (En Comú Podem) ha afirmat que "un govern d'esquerres és possible i necessari". Ha dit que a Catalunya hi ha una majoria d'esquerres que s'hauria de traslladar a les institucions. No és només l'esquerra la que està a la cruïlla, sinó el planeta. Domènech ha exposat els temes urgents que exigeixen una intervenció, com és el repte ecològic, que és crucial, tot referint-se als advertiments del Club de Roma, ja des dels anys setanta, gens sospitós de radicalisme, sobre l'escalfament global. O el repte energètic, on s'imposa una aposta per la renovació de recursos.

Domènech ha esmentat també la crisi del model econòmic, del tot insostenible, en què el "gran casino global" s'ha convertit en deute públic. Ha qüestionat que s'estigui sortint de la crisi, un relat que respon també a factors del tot conjunturals (com la reducció del preu del petroli) mentre creix la precarietat. A tot aquest escenari s'afegeix la crisi política i institucional, amb la corrupció com a tret central. Tots aquests reptes exigeixen unes polítiques d'esquerres.

Anna Gabriel: "Què són les esquerres?"

La diputada de la CUP Anna Gabriel ha començat preguntant "què són les esquerres", explicant que la CUP no forma part de la tradició contractualista, pactista amb el capital, de la socialdemocràcia. Avui dia seguir dient-se d'esquerres i defensar continuar a la UE genera moltes contradiccions i ha defensat que ser d'esquerres implica un posicionament enfront el capitalisme. Ser d'esquerres implica posicionar-se envers el xoc institucions/carrer.

Gabriel ha bandejat els debats identitaris, que ha dit que mai han interessat la CUP. Acostant-se a Rovira, ha considerat que no és secundari el posicionament respecte a l'1 d'octubre per parlar de confluència de les esquerres. "Nosaltres farem aliances amb els qui defensin que es retorni a la gent el poder real. El referèndum també és això". Gabriel ha assegurat que per ells la Constitució del 1978 no pot ser un límit. Com tampoc l'Estatut retallat. Tampoc amb les forces que volen establir els mercats com a límit, reclamant un debat sobre què vol dir ser d'esquerres.   

Parlon versus Rovira

La socialista Núria Parlon ha qüestionat que les polítiques que es fan des de la majora sobiranista al Parlament sigui d'esquerres i ha incidit en la idea que "ser independentista no és sinònim de ser d'esquerres". Ha distingit l'orientació dretana del govern del PP de la naturalesa de l'Estat, que és democràtic.

Marta Rovira ha afirmat que "l'Estat és cada cop més de dretes i cada cop més les oligarquies guanyen poder a Espanya", on les elits han impedit reformes imprescindibles, com la regulació del mercat elèctric. Ha fet una crida per "no dilatar el canvi social" davant un Estat que és immutable.

Domènech versus Gabriel

Domènech ha rebutjat que es descartin les possibilitats de reforma de l'Estat, que no és monolític. Mai com ara hi ha hagut una força política a l'Estat respectuosa amb la personalitat de Catalunya. El govern del PP es resisteix a portar determinades mesures al Congrés perquè no hi disposa de majoria.

Gabriel ha admès que Espanya no és monolítica, però ha advertit: "No confonguem l'Estat amb el Congrés". Ha assenyalat que un poder judicial que no ha estat depurat de franquistes és una realitat molt greu i ha recordat que l'actual Constitució espanyola es va votar en un context de violència de l'extrema dreta, "un cas únic a Europa". "Un Govern d'esquerres sí, però anar a les institucions a repetir traïcions, no", ha clamat la diputada cupaire.

La UPEC celebra la seva 13a edició aquest any i s'ha convertit en un dels pocs fòrums de trobada de totes les formacions polítiques que es reclamen d'esquerres. Avui s'ha tornat a evidenciar que el procés és una cruïlla de difícil trobada de camins.