Puigdemont explica el referèndum de l'1-O a vuit grups del parlament danès

El president de la Generalitat tanca amb aquesta reunió el viatge oficial a Dinamarca, en el qual ha inaugurat la delegació del Govern als Països Nòrdics

31 d'agost de 2017, 10:10
Actualitzat: 12:22h

Carles Puigdemont i Raül Romeva, a la sortida del parlament danès Foto: ACN


El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, s'ha reunit aquest dijous al matí amb representants de vuit grups del parlament danès que segueixen el procés sobiranista. Es tracta del 75% de les formacions que integren la cambra, segons fonts del Govern. Puigdemont ha abordat amb ells la celebració del referèndum de l'1 d'octubre un dia després de la inauguració de la delegació de la Generalitat als Països Nòrdics, que s'encarrega de gestionar les relacions amb Dinamarca, Suècia, Finlàndia, Noruega, Estònia i Finlàndia. Al migdia, quan acabi la cita, tornarà cap a Barcelona.

A la reunió hi han assistit representants dels següents partits: socialdemòcrates, populars, dues formacions liberals, l'Alternativa, l'esquerra radical i el partit popular socialista, segons fonts governamentals. De la trobada no hi ha fotos a petició d'un dels diputats que hi ha assistit, segons les mateixes fonts. A la cita hi ha assistit Nikolaj Villumsen, representant de l'Aliança Roja i Verda i que fa campanya activa al parlament danès a favor de l'autodeterminació de Catalunya.

En el discurs a la delegació, Puigdemont va destacar la "tradició democràtica" dels Països Nòrdics, especialment la de Dinamarca. "Aquesta tradició democràtica, entre altres, explica l'interès que han mostrat aquests països per l’actual procés polític català, especialment per allò que té de pacífic i democràtic. Aprofito l'avinentesa per agrair que en els darrers temps parlamentaris i polítics d'aquests països hagin celebrat debats sobre el procés català i també agrair el suport explícit rebut per part d'alguns d'ells", va insistir.

El parlament danès va aprovar fa dos anys i mig una moció en què feia costat a un procés de diàleg entre la Generalitat i l'Estat per resoldre el plet polític obert. "La cambra pren nota de l'explicació del govern sobre els aspectes jurídics, històrics, polítics i internacionals vinculats a la situació de Catalunya i fa seva l'opinió que la qüestió de la independència de Catalunya és un assumpte de diàleg pacífic i democràtic entre Catalunya i el govern espanyol a Madrid", defensava el text, proposat per la formació d'esquerres Aliança Roja i Verda. Els liberals van canviar el seu vot a l'últim moment per pressions del govern espanyol, segons va denunciar la Generalitat.

La reunió amb els diputats danesos arriba tan sols uns dies abans que el Parlament posi en marxa tota la maquinària legal de la desconnexió i aprovi la llei que ha de permetre la convocatòria del referèndum. L'Estat ja ha advertit que té tots els recursos a punt per frenar l'1-O i que només els ha de presentar a les instàncies adequades per impedir la votació. Serà en aquell moment quan comenci el llargament anuncia xoc de trens.
 

Carles Puigdemont i Raül Romeva, en la inauguració de la delegació de la Generalitat als Països Nòrdics Foto: Jordi Bedmar / Govern