Els jutges Gimeno, Lacaba i Barrientos aspiren a presidir el TSJC

L’actual president del tribunal, Miguel Ángel Gimeno, topa amb la majoria conservadora del Consell General del Poder Judicial | La dreta judicial no li perdona la “lentitud” en la tramitació de la querella pel 9-N

27 de novembre de 2015, 19:22
Actualitzat: 19:29h

Miguel Ángel Gimeno, actual president del TSJC. Foto: Laura Cortés


El 19 de novembre passat va concloure el període perquè els diversos candidats que optin a presidir el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) presentessin la seva candidatura. Però el Consell General del Poder Judicial sol donar uns dies més de marge per si arriben més propostes. Aquest cop, el termini s’està allargant més del que és habitual, i aquest divendres, l’òrgan de govern dels jutges, que és al capdavall qui nomena els presidents dels tribunals superiors de les comunitats, encara no havia fet públic oficialment el llistat d’aspirants. Fins al moment, en l’àmbit judicial es dóna per segur que entre els aspirants es troben l’actual president del TSJC, Miquel Àngel Gimeno, que es presenta a la reelecció, i dos magistrats més, tots dos més conservadors, Fernando Lacaba i Jesús María Barrientos.
 
Miguel Ángel Gimeno pertany a l’associació Jutges per a la Democràcia, la més progressista d’entre la carrera judicial. També és un magistrat sensible a la realitat catalana. Alguns li han criticat que no ha estat prou contundent a l’hora de criticar les mancances del sistema judicial i les necessitats dels jutjats. Però el seu principal problema és l’enemistat jurada de la dreta judicial, que té en el president del CGPJ, Carlos Lesmes, un dels seus peons. Des dels cercles més propers al PP dins de la judicatura s’ha vist amb irritació la “lentitud”, segons ells, del TSJC en la tramitació de la querella pel 9-N contra el president Artur Mas, l’exvicepresidenta Joana Ortega i la consellera Irene Rigau. Això li pot costar car a Gimeno, que ha intentat actuar sense obeir a pressions polítiques.

És molt difícil que l’actual president del TSJC aconsegueixi revalidar un nou mandat de cinc anys. Aspiren al seu lloc Fernando Lacaba, president de l’Audiència de Girona, qui té el suport de l’Associació Professional de la Magistratura (APM), clarament majoritària i conservadora, amb vincles estrets amb el PP. Un altre candidat, incorporat a la carrera a darrera hora, sembla que és Jesús María Barrientos, de perfil moderat i que tindria el suport de l’Associació Francisco de Vitoria, de línia centrista.
 
El cas de València

El nomenament no serà imminent. Un cop es tanqui el llistat de manera definitiva, caldrà convocar els aspirants a una entrevista a la seu del CGPJ. D’altra banda, en aquests processos intervenen diversos factors, des de la correlació de forces entre les diferents associacions a factors personals. El 10 de desembre, conclou el mandat de Pilar de la Oliva, presidenta del Tribunal Superior del País Valencià. Membre de la conservadora APM, però de caràcter independent, ha molestat el PP per la instrucció que el tribunal valencià ha fet del cas Gürtel. Sembla que Lesmes la voldria fora, i De la Oliva competeix ara amb altres tres candidats, tots ells de la mateixa associació. En àmbits judicials s’ha especulat també amb la possibilitat que si ella continua, el progressista Gimeno podria també ser confirmat.