Els boscos de bandolers i bruixes es converteixen en un reclam turístic

A cinc municipis, a la zona del Montseny, Guilleries i Lluçanès.

ACN
08 de gener de 2010
El conseller Huguet amb els alcaldes d'Osona i la Selva incloses en la marca turística La Catalunya Rebel.
El conseller Huguet amb els alcaldes d'Osona i la Selva incloses en la marca turística La Catalunya Rebel. | Lourdes Casademont

Josep Huguet acompanyat de David Mascort, Josep Maria Palau, Josep M. Freixanet, Andreu Riba, Francesc Vellvehí, Joan Garriga, Núria Torrent, Roger Zamorano. Foto: Lourdes Casademont/ACN

Dos municipis d'Osona, dos de la Selva i un del Bages  impulsaran un programa de turisme basat en els boscos de bruixes i bandolers. L'objectiu és posar en valor la història i les llegendes relacionades amb aquesta temàtica en el territori muntanyenc del Montseny-Guilleries-Lluçanès, amb personatges com ara Serrallonga o Rocaguinarda, i explotar-les turísticament per dinamitzar aquestes comarques d'interior.

El programa s'emmarca en el projecte estatal Horizonte 2010 i compta amb un pressupost de 2,5 milions d'euros. El conseller Huguet l'ha presentat aquest divendres a Sant Hilari de Sacalm (Selva) i n'ha destacat la seva potencialitat com a model de turisme sostenible.

Els cinc pobles inclosos en aquest programa triannual són Sant Hilari de Sacalm i Arbúcies, a la comarca de la Selva; Olost i Viladrau, d'Osona; i Sant Feliu Sasserra, del Bages. L'alcalde de la primera població esmentada, Joan Garriga, ha afirmat que permetrà començar una “nova etapa”, ja que suposa ”l’empenta” que faltava per activar encara més el territori interior de Catalunya i el seu potencial turístic.

El pla té com a objectiu la creació d'un producte turístic en el territori muntanyenc del Montseny-Guilleries-Lluçanès basat en les bruixes i els bandolers, principals protagonistes de la zona durant la Catalunya dels segles XVI i XVII, amb personatges molt destacats com ara Serrallonga o Rocaguinarda. Aquesta temàtica també quedarà inclosa en la resta de productes turístics del país recollits en la marca la Catalunya Rebel, que va des del segle XVI fins al XVIII.

La naturalesa també hi tindrà un paper destacat i de fet el programa s'estructura en cinc boscos que hi ha en aquest territori. D'una banda, el bosc de les Forques, a Sant Feliu Sasserra, com a escenari de la caça de bruixes; el bosc de Rocaguinarda a Olost, dedicat a aquest cavaller, que va acompanyar al Quixot en la seva estança barcelonina; el bosc del Aquellarre a Viladrau, escenari d'aquestes trobades de bruixes, pocions i remeis; el bosc de Serrallonga a Viladrau i Sant Hilari de Sacalm, amb el bandoler com a protagonista, i finalment el bosc de Montsoriu a Arbúcies com a indret de masies i pagesos. Tots aquests indrets van ser escenari de celebracions i rituals, boscos d'herbes per a pocions i ungüents, camins d'assalt, coves de refugi o arbres totèmics, que ara es volen recordar.

Els principals punts d'actuació

El pla contempla actuacions a través d'equipaments i centres d'interpretació, camins i senders, llocs simbòlics i de la memòria i fires i esdeveniments locals. El conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, ha subratllat la potencialitat d'aquest producte en combinar elements històrics amb una dimensió mística i llegendària que resulta molt atraient per al públic familiar. La clau del seu èxit, ha dit, es troba en la participació popular de cada zona, que haurà de buscar les seves peculiaritats.

El Pla de Competitivitat Turística Boscos de Bruixes i Bandolers s'inscriu en el projecte estatal Horizonte 2010, dotat amb 2,5 milions d'euros, amb una aportació de 833.667 euros a parts iguals entre l'Estat, el Departament d'Innovació, Universitats i Empresa i els ajuntaments que s'integren al projecte. Té una vigència de tres anys, que va des del 2010 fins al 2012.

- Nota de premsa de la Generalitat (PDF)

El conseller visita  les Masies de Roda i Olost

En aquesta presentació també hi han estat presents els alcaldes dels municipis que participen en aquest projecte de foment turístic, l’alcalde d’Olost de Lluçanès, Josep M. Freixanet; l’alcalde de Sant Feliu Sasserra, Andreu Riba; l’alcalde de Viladrau, Francesc Vellvehí; l’alcalde de Sant Hilari Sacalm, Joan Garriga; la regidora de promoció econòmica i turisme de l’Ajuntament de Sant Hilari de Sacalm, Núria Torrent; i l’alcalde d'Arbúcies, Roger Zamorano.

Un cop finalitzada la presentació, el conseller Josep Huguet, s'ha desplaçat a Olost de Lluçanès, on ha mantingut, a les 14:00 hores, un dinar de treball amb els diferents representants dels municipis que participen en el projecte. 

En el marc d’aquesta visita a la comarca d’Osona, el conseller ha estat a les 16:00 hores a Les Masies deRoda, on ha visitat l’empresa Gepork.S.A.

El conseller Josep Huguet ha visitat l'empresa Gprok de Les Masies de Roda Foto: Adrià Costa

El conseller Josep Huguet ha visitat l'empresa Gprok de Les Masies de Roda Foto: Adrià Costa