La segona jornada de vaga a Esfosa es tanca amb un seguiment total

Els treballadors no aconsegueixen cap de les seves reivindicacions | El comitè d’empresa, però, valora com un “èxit” l’aturada i ja prepara noves mobilitzacions

Treballadors d'Esfosa impedint l'entrada a un camió carregat de porcs
Treballadors d'Esfosa impedint l'entrada a un camió carregat de porcs | Adrià Costa
Pere Pratdesaba
31 de març de 2016, 12:27
Actualitzat: 16:31h

Treballadors d'Esfosa impedint l'entrada a un camió carregat de porcs, aquest dimarts al migdia. Foto: Adrià Costa


La segona jornada de vaga a l’escorxador Esfosa de Vic, aquest dimecres, ha tingut un seguiment del 100%, segons ha informat la COS, el sindicat majoritari del comitè d’empresa, que ha qualificat l’aturada com un “gran èxit”. Els treballadors, però, no han aconseguit ni una sola de les seves reivindicacions, ja que ni tan sols s'han arribat a reunir amb la direcció de l'empresa per acostar posicions.

En aquest marc, la COS ha convocat una assemblea per al proper dissabte, on es decidirà si es continua amb noves mobilitzacions. La direcció d’Esfosa ha declinat fer cap valoració sobre el tema.

La vaga ha durat dos dies, es va iniciar el dilluns a les 12 de la nit i va finalitzar a la mateixa hora de dimecres. L’aturada estava secundada per la COS, amb set membres al comitè d'empresa, però no per la UGT ni CCOO, amb un representant cadascun. Aquests dos sindicats han anunciat que emetran una nota de premsa en les properes hores per explicar la seva postura.

Durant la primera jornada de la vaga, la producció va estar parcialment aturada. Al llarg del dia, l’empresa va portar treballadors de cooperatives, temporals d’ETT o d’altres empreses càrnies, alguns dels quals van arribar amb autobusos i furgonetes, i quatre treballadors fixes de la plantilla, que no es van adherir a la vaga. Així, Esfosa va aconseguir lligar un torn, amb un centenar de persones, que s’hauria allargat fins a la mitjanit i hauria pogut matar uns 2.400 porcs, una xifra molt per sota de la producció habitual. Una acció que no va agradar a la COS, que va denunciar a Inspecció de Treball que l’empresa estava omplint els torns de la vaga amb treballadors no qualificats.

Esfosa té uns 250 treballadors: 149 de fixes més un centenar de treballadors temporals d'ETT i de cooperatives, conegudes com "cooperatives falses". En el primer dia de vaga, la van secundar uns dos-cents treballadors: 145 de la plantilla fixa i una cinquantena d'ETT i cooperatives (o sigui, una setantena de treballadors per cada un dels tres torns, de mitjana). L'altre cinquantena va treballar, juntament amb altres operaris que l'empresa va portar de fora.
 

Treballadors d'Esfosa en vaga. Foto: José M. Gutiérrez


La segona jornada ha estat diferent. Tot i que han entrat alguns camions a l’escorxador, l’activitat ha estat totalment aturada, ja que l’empresa no ha aconseguit completar cap torn. Alguns dels vaguistes es van desplaçar ahir al punt de Vic on sortien els autocars amb els treballadors puntuals, els van informar de la situació i van aconseguir que declinessin l’oferta laboral.

En aquest segon dia, tampoc s’ha registrat cap incident important. Recordem que a la primera jornada hi va haver una picabaralla entre alguns vaguistes i Josep Ramisa, el principal accionista d’Esfosa, que va acabar amb empentes, amenaces i insults racistes. Precisament, Ramisa ha estat denunciat i haurà d’anar a declarar el dimarts als jutjats de Vic.

Esfosa és un escorxador que té com a accionistes cinc empreses del sector de la carn: Càrniques Montronill, Especialitat Vic Carn (de Casa Tarradellas), Osona Agrícola (vinculada a l'empresa càrnia Toni Josep), Embotits Subirats i Grup Baucells Alimentació. L'entorn dels vaguistes ha iniciat a Twitter una campanya de boicot a Casa Tarradellas, amb l'etiqueta #BoicotTarradellas.

Esfosa duu a terme el sacrifici d’un gran nombre de porcs, en una quantitat que supera els deu mil caps diaris. Subministra bona part de la carn que és utilitzada a les altres indústries càrnies de la comarca.

El treballadors han convocat la vaga perquè volen que se’ls millorin les seves condicions laborals. En concret, reclamen: negociació i acord de la jornada irregular de treball, el correcte pagament del plus de nocturnitat, la realització urgent i posada en practica del pla de prevenció i salut, millora de les mesures de seguretat i emergència en cas d'accident, prevenció de malalties professionals, rotació de personal en el lloc de treball i la revisió de les categories professionals.
 

Treballadors d'Esfosa en vaga, a la porta de l'escorxador. Foto: José M. Gutiérrez

Arxivat a