Bibliopiscines i biblioplatges acosten els llibres a les zones d'oci

La Diputació de Barcelona habilita una trentena d'espais de lectura a piscines, platges i zones de lleure de la demarcació aquest estiu

Redacció
22 de juliol de 2016, 09:00
Actualitzat: 11:39h
Bibliopiscina a Teià
Bibliopiscina a Teià | Diputació de Barcelona
La biblioteca pren el carrer, especialment a l’estiu. Des de fa prop de dues dècades, la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona porta la lectura als llocs d’oci propis del període estiuenc i paraules com piscina i platja han incorporat amb normalitat el prefix "biblio" per adquirir un nou significat que vincula fer vacances amb llegir. Mercats, jardins, parcs i patis interiors també exerceixen, en època de calor, el rol de biblioteca per fer de la lectura un hàbit tan quotidià com banyar-se, bronzejar-se o prendre un refresc.

Així, aquest estiu, una trentena de biblioteques i bibliobusos de la Xarxa de Biblioteques Municipals posen a disposició dels ciutadans dues biblioplatges, 24 bibliopiscines i vuit altres espais habilitats per llegir a l'aire lliure. Els dies i horaris d’aquests serveis varien segons el municipi, però la majoria funcionen entre mitjan juny i finals d’agost. Podeu consultar-ne el detall a bibliotecavirtual.diba.cat/serveis.

Aquestes "biblioteques portes enllà" disposen de materials per a diverses edats i interessos, com ara novel·la curta, còmics, contes, revistes i diaris, tots ells documents que permeten la lectura ràpida. També s'ofereixen activitats com ara tallers, xerrades i narracions de contes i, en alguns casos, accés al servei Wi-Fi. 

Onades de llibres

Castelldefels va ser el municipi pioner a la demarcació en posar en funcionament un servei de biblioplatja. Com que enguany tampoc no hi podia faltar, la Biblioteca Ramon Fernández Jurado torna a instal·lar la Biblioteca de la platja Carme Romaní del 4 de juliol al 31 d'agost. 

L’altre servei de biblioplatja, a Arenys de Mar, també és un habitual dels estius: la Biblioteca Pare Fidel Fita obre, del 15 de juliol al 31 d’agost, a la Plaça de les Palmeres. 

Biblioplatja a Arenys de Mar Foto: Diputació de Barcelona


Per als lectors d’aigua dolça

El nombre més gran de "biblioteques portes enllà" el constitueixen les bibliopiscines, servei que ofereixen les biblioteques de 17 municipis: Artés, Avinyó, el Bruc, Capellades, Esparreguera, Moià, Navarcles, Polinyà, Sant Feliu de Codines, Sant Feliu Sasserra, Sant Hipòlit de Voltregà, Sant Joan de Vilatorrada, Sant Quirze de Besora, Sant Vicenç de Castellet, Santa Margarida i els Monjos, Torrelles de Llobregat i Vilanova del Camí. 

Però també els bibliobusos duen la lectura a les piscines municipals. Concretament, el Bibliobús Montserrat omple amb llibres, còmics i revistes les bibliopiscines de Castellolí, Jorba i la Llacuna; el Bibliobús El Castellot serveix la bibliopiscina de la Granada; i el Bibliobús La Mola, les de Monistrol de Montserrat, Sant Llorenç Savall i  Vallromanes. 

Ambients més relaxants

Qui no sigui amant dels banys tampoc no té excusa per practicar la lectura a la fresca en espais urbans amb un ambient relaxant: Mollet del Vallès proposa un bibliojardí; Parets del Vallès i Sant Adrià de Besòs us conviden al biblioparc; Pineda de Mar ha batejat com biblioestiu el Passatge de les Bibliotecàries, just al costat de la biblioteca; Sabadell i Sant Pol de Mar obren als lectors el seus bibliopatis; i Sant Adrià de Besòs ofereix “Contes a la fresca” al porxo de la biblioteca. I si sou dels que us agrada remenar a les paradetes, també teniu el vostre espai al bibliomercat de Caldes de Montbui. 

Més informació d'aquests i altres serveis a bibliotecavirtual.diba.cat