Cultura i Mitjans

El Museu del Barroc acollirà durant un mes una exposició sobre el Rector de Vallfogona

La mostra, que s'inaugurarà aquest dijous 3 d'abril convida a descobrir la trajectòria de qui va ser l'escriptor en català més important entre Ausiàs March i Jacint Verdaguer, i un dels personatges més estimats de la cultura popular

  • Imatge de la inauguració de l'exposició al Museu d'Història de Catalunya, amb Albert Rossich i Marc Sogues -
Publicat el 02 d’abril de 2025 a les 13:43
Actualitzat el 02 d’abril de 2025 a les 18:41

El Museu del Barroc inaugurarà, aquest dijous 3 d'abril, l'exposició El Rector de Vallfogona: auge, declivi i retorn d'un mite nacional, una mostra provinent del Museu d'Història de Catalunya que arriba a Manresa per donar a conèixer la figura de l'escriptor en català més important d'època barroca. I és que si bé el Rector de Vallfogona és un personatge molt conegut en l'àmbit popular, poca gent en coneix la trajectòria. En aquest sentit, l'exposició en qüestió té per objectiu reivindicar la importància d'aquesta figura i del seu llegat.

La inauguració arrencarà a les sis de la tarda (18h.) a les sales del claustre del Museu. Durant la presentació, el poeta manresà Ton Armengol oferirà als assistents la lectura d'alguns dels poemes del protagonista de la mostra, que es podrà visitar de manera gratuïta fins al 27 d'abril.

Qui va ser el Rector de Vallfogona?

Es deia Francesc Vicent Garcia i va néixer a Saragossa el 1579. Vinculat a la religió i home de lletres, va estar molt relacionat amb el poder polític i amb l'actualitat de la Catalunya del seu temps. Es va distingir com a poeta i la seva obra va contribuir decisivament a la profunda renovació que va significar el barroc per a la literatura en català. Durant més de dos-cents anys va ser considerat un clàssic, però a finals del segle XIX, els iniciadors de la Renaixença en van rebutjar el llegat. Tot i això no van aconseguir esborrar-ne el record, que va perviure dins l'imaginari popular a través d'anècdotes i històries transmeses de generació en generació. Amb tot, al llarg del segle XX l'home, el poeta i el mite es van anar confonent en una realitat cada vegada més boirosa.

El Rector de Vallfogona: auge, declivi i retorn d'un mite nacional és, doncs, és un viatge per la realitat i la ficció i per la fama i l'oblit que ara torna a l'actualitat amb motiu de la commemoració del quart centenari de la seva mort, una efemèride que ha permès redescobrir el gran valor literari i patrimonial del seu llegat.

Del Museu d'Història de Catalunya al Museu del Barroc

L'exposició que aquest 3 d'abril arriba a Manresa es va inaugurar el juny de l'any passat al Museu d'Història de Catalunya. El Museu del Barroc de Catalunya serà el primer equipament on es torna a veure aquesta mostra, comissariada per Albert Rossich i Marc Sogues. D'aquesta manera, l'equipament de la capital del Bages eixampla la mirada i fa valdre la literatura del moment amb aquest referent.

Activitats complementàries

Al voltant d'aquesta exposició s'han programat diferents activitats complementàries, totes elles gratuïtes amb inscripció prèvia. En primer lloc, l'espectacle para teatral Suc de garrofes, oli de saüc, a càrrec del poeta Josep Pedrals, que es podrà veure el divendres 11 d'abril a les 18h. Pedrals oferirà una aproximació documentada i entretinguda a la figura de Francesc Vicent Garcia, tot explicant-ne vida i miracles, recitant algun dels seus versos i situant el mite dins la tradició literària i folklòrica. Es pot reservar l'entrada a través d'aquest enllaç.

Per altra banda, el divendres 25 d'abril tindrà lloc una visita comentada a l'exposició per part dels comissaris de la mostra, Albert Rossich i Marc Sogues. Seguidament, es farà la presentació dels dos primers volums de la poesia completa de Francesc Vicent Garcia. La presentació anirà a càrrec d'Albert Rossich, curador de l'edició i un dels millors especialistes en Garcia del nostre país. Es pot reservar l'entrada aquí.