La recollida de propostes dels Pressupostos Participatius de Vic 2025 ha finalitzat aquesta setmana amb 284 iniciatives presentades per la ciutadania. Les idees han arribat a través de diferents canals: la plataforma digital decidim.vic.cat (23,6%), les butlletes físiques disponibles a la Biblioteca Pilarin Bayés, els Centres Cívics i les Adoberies (47,2%), les sessions de debat (15,5%) i els tallers participatius amb joves (13,7%).
L'edició d'enguany -dotada amb 700.000 euros- té com a objectiu principal fomentar l'activitat física i la cohesió ciutadana a través de projectes que millorin els espais i serveis municipals. Del total de les propostes, 116 estan relacionades amb la millora d'equipaments i espais públics, 81 amb la promoció de l'activitat física i 38 amb iniciatives de cohesió social i convivència.
A més, la distribució de les idees mostra equilibri entre les iniciatives de ciutat -108 propostes, el 39,7%- i les de barris -164 propostes, el 60,3%-, amb una presència destacada als nuclis del Sucre (26), Vic Nord (20), La Calla (19) i Caputxins (18), entre altres.
Una participació diversa i descentralitzada
Durant la fase de recollida de propostes s'han organitzat 11 reunions informatives, nou sessions de debat i diverses accions per incentivar la participació de diferents col·lectius.
Un total de 1.525 persones han estat informades presencialment -incloent 592 joves que han participat en 38 activitats específiques-. Des de l'Ajuntament també s'ha treballat per apropar el procés a diferents espais, amb 52 dies de presència al carrer a través del dispositiu mòbil de participació.
El regidor de Participació Ciutadana, Xavier Farrés, valora positivament aquesta fase del procés: "L'alta participació d'enguany confirma que els Pressupostos Participatius són una eina útil per escoltar la ciutadania i implicar-la directament en les decisions de ciutat". També apunta que s'han recollit "propostes diverses i representatives de les necessitats dels barris i col·lectius de Vic, i ara afrontem la fase de valoració amb l'objectiu de portar a votació projectes realistes i transformadors".
Properes fases del procés
Amb la fase de recollida finalitzada, ara comença la valoració tècnica i econòmica de les propostes per determinar-ne la viabilitat. Un cop feta aquesta revisió, se seleccionaran fins a 30 projectes que passaran a votació popular entre el 12 de setembre i el 10 d'octubre de 2025.