Economia

Vic serà l'epicentre de la bioeconomia catalana amb una nova edició del Congrés BIT

Se celebrarà els dies 8 i 9 d'abril i posarà el focus en la valorització dels serveis ecosistèmics com a eina per a contribuir a un desenvolupament més sostenible, innovador i competiu

  • Presentació de la 4a edició del Congrés BIT de Vic. -
Publicat el 31 de març de 2025 a les 13:06
Actualitzat el 31 de març de 2025 a les 16:05

Vic es convertirà en l'epicentre de la bioeconomia catalana amb una nova edició del Congrés BIT, que tindrà lloc els dies 8 i 9 d'abril a l'Edifici del Sucre amb ponències, taules rodones i espais de debat. La ciutat serà punt de trobada per a professionals, empreses, institucions i centre de recerca d'àmbit local, nacional i europeu que posaran el focus en la valorització dels serveis ecosistèmics com a eina per a contribuir a un desenvolupament més sostenible, innovador i competitiu.

Organitzat en dues jornades i en el marc del Mercat del Ram, és un punt de connexió entre la recerca, la innovació i la realitat empresarial que té per objectiu impulsar la transformació del sector primari a través de models de producció més eficients, saludables i respectuosos amb el medi. Enguany hi participaran més de 200 persones de 12 països i 40 regions diferents.

Catalunya, el sector de la bioeconomia representa el 17% de l'ocupació, el 15% de la matèria de producció i el 10% del valor afegit brut.

La valorització dels serveis ecosistèmics

La jornada central de la 4a edició del Congrés BIT de Vic, el dimecres 9 d'abril, posarà el focus en la valorització dels serveis ecosistèmics des de tres perspectives: el capital natural forestal; els serveis ecosistèmics en el sector agrari; i l'explicació d'iniciatives i casos d'èxit.

La jornada també inclourà la presentació del Pla d'Acció 2025–2027 de l'Estratègia de la Bioeconomia de Catalunya, a càrrec de Jaume Sió, així com una ponència de Carlos Alberto Torres, investigador de la unitat de Comptabilitat i Optimització de la Sostenibilitat del Centre Tecnològic BETA  de la UVIC-UCC, sobre la comercialització dels serveis ecosistèmics, i una intervenció d'Iñaki Gili, responsable de l'Àrea de Mitigació de l'Oficina Catalana del Canvi Climàtic de la Generalitat de Catalunya, sobre esquemes de certificació dels serveis ecosistèmics. La sessió de cloenda del Congrés BIT la donarà Marc Vilahur, director General de Polítiques Ambientals i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya.

L'11a conferència d'ERIAFF, també a Vic

La capital d'Osona també reunirà representants d'arreu d'Europa en el marc de la trobada anual de la xarxa ERIAFF (European Regions for Innovation in Agriculture, Food and Forestry) amb la finalitat de compartir estratègies d'innovació en agricultura, alimentació i gestió forestal amb la mirada centrada en la bioeconomia circular i la resiliència dels territoris rurals.