COMUNICAT Aquestes són les demandes sobre habitatge de la PAHC als partits polítics del Baix Montseny

Fan saber que han respost els partits polítics que es presenten a les eleccions municipals de Sant Celoni, Santa Maria de Palautordera, Sant Antoni de Vilamajor i Sant Pere de Vilamajor

Protesta contra una entitat bancària a Sant Celoni
Protesta contra una entitat bancària a Sant Celoni | Jordi Purtí
Redacció
22 de maig de 2019, 15:16
Actualitzat: 15:48h
Ens trobem davant una situació dramàtica pel que fa a pobresa energètica i dificultat d'accés a l'habitatge. L'augment desorbitat del preu de l'habitatge ha comportat que cada vegada siguin més habituals als nostres pobles els casos de persones amb dificultats per fer front al pagament del lloguer i dels subministraments bàsics.

Catalunya té el dubtós honor de ser la comunitat autònoma que lidera el rànking de desnonaments: el 2018 vam tornar al nivell dels pitjors anys de la suposada crisi, més de 40 famílies cada dia van perdre casa seva, la majoria per no poder fer front al lloguer.

Des dels col·lectius que lluitem i treballem pel dret a l'habitatge del Baix Montseny –la PAHC (Plataforma d'Afectades per la Hipoteca i el Capitalisme) i l'Assemblea d'Habitatge de Palau– hem fet arribar un seguit de demandes en matèria d'habitatge que creiem necessàries i fonamentals als partits polítics que es presenten en les properes eleccions municipals a Sant Celoni, Santa Maria de Palautordera, Sant Antoni de Vilamajor i Sant Pere de Vilamajor.

Aquestes demandes es concreten bàsicament en els següents punts:

1- destinar un 30% de les noves construccions de més de 600 m2 a habitatge protegit;

2- destinar un 35% de la partida d'inversions del pressupost municipal a comprar habitatge per destinar-lo a habitatge social fins a assolir el 15% de borsa d’habitatge social que marca la Llei Catalana d’Habitatge;

3- prevenir els desnonaments, aturar-los, o, cas que es produeixin, oferir una alternativa habitacional a les famílies afectades;

4- establir uns protocols clars dins l’àmbit dels Serveis Socials perquè les persones que hi treballen tinguin eines per actuar i acompanyar amb respecte les persones en situació de vulnerabilitat;

5- no criminalitzar l’ocupació i no vincular-la amb la delinqüència amb beneficis electorals.
 
Aquestes demandes es van fer arribar a tots els grups que es presenten a les eleccions en cada municipi.

En el cas de Sant Celoni es va convocar una trobada amb els diferents grups per debatre i aclarir dubtes sobre cada una de les propostes, inclosa la proposta de recuperar el bloc del carrer Maria Aurèlia Campmany, que consta de 36 habitatges i que actualment pertany al SAREB, per destinar-lo a lloguer social i conèixer els compromisos que prenien cada un d'ells. A la trobada hi van assistir JuntsXCat i ERC, que van adquirir els següents compromisos: estudiar la modificació del POUM per tal que un 30% de les noves construccions es destinin a habitatge protegit; destinar 1,5 M d'euros al llarg de la legislatura a adquirir habitatges per a ús social; no vincular delinqüència i ocupació amb fins electorals; treballar per fer més eficients els recursos humans destinats a treballar les problemàtiques relacionades amb l'exclusió residencial, i continuar treballant per fer possible la recuperació del bloc de la SAREB.

Es van excusar la CUP, Podemos i el PSC. La CUP, tot i no poder assistir a la reunió, van respondre a les nostres demandes per escrit i ens van fer arribar les propostes sobre habitatge incloses en el seu programa electoral (http://santceloni.cup.cat/sites/default/files/una_proposta_per_a_sant_celoni_i_la_batlloria_2019.pdf).

A Sant Pere i Sant Antoni de Vilamajor, es van presentar les tres primeres propostes.

De Sant Pere han respost només els grups ERC i ISP, que han coincidit en les seves respostes. Tots dos estan d'acord amb els punts 1 (que ja recull el POUM) i 3, i supediten el referent a la compra d'habitatge a l'existència d'un parc d'habitatge disponible.

De Sant Antoni, hem tingut les següents respostes:

JuntsXCat està d'acord amb punt 1, sempre que es refereixi només a grans promocions, i amb els punts 2 i 3, supeditats a un futur Pla Municipal d'Habitatge.

PUSA prioritzen els dèficits de les urbanitzacions davant la inversió en habitatge social i condicionen qualsevol ajuda social a un retorn per part de qui la rep, en forma de serveis a la comunitat.

ERC estarien d'acord amb el punt 1 i 3, i el 2 sempre que no suposi una reducció en les inversions en altres aspectes socials, culturals i educatius.

CanVi estan d'acord amb els punts 1 i 3. Sobre el punt 2, consideren que més que parlar d'un percentatge del pressupost, cal destinar-hi tot el que calgui per donar solució a les dificultats actuals per accedir a un habitatge al mercat lliure, tant del jovent com de les famílies i proposen la compra dels blocs d'entitats bancàries o grans tenidors que avui estan en desús al municipi.

La revista VilaVeu ha fet un número especial sobre eleccions, on podreu trobar amb més detall les respostes de cada grup municipal respecte a les demandes d'habitatge així com d'altres demandes fetes per les entitats i col·lectius dels dos Vilamajor (https://vilaveu.vilamajor.net).

De Santa Maria de Palautordera no hi ha hagut resposta per part de cap dels grups municipals.

Ja fa més d'una dècada que va esclatar la crisi i que entitats com la PAHC van iniciar la seva lluita per fer valer el dret a l'habitatge. Un cop més, les administracions van tard i encara ara no han estat capaces d'activar mecanismes suficients perquè milers de famílies no perdin les seves llars a mans de bancs i fons voltors ni per regular els preus del lloguer per tal que s'adeqüin a la realitat dels ingressos de les persones o per crear un parc públic d'habitatge suficient.

Des de la PAHC Baix Montseny i l'Assamblea d'Habitatge de Palau exigim a les administracions que es prenguin seriosament aquesta situació. Mentrestant, els col·lectius que lluitem per fer efectiu aquest dret seguirem treballant, lluitant, creant i proposant alternatives.