350 persones es manifesten a Sant Celoni contra la reforma laboral

La gran indústria del Baix Montseny ha aturat la producció però el comerç ha obert els negocis i no ha fet vaga

REDACCIÓ
29 de març del 2012
Manifestants a la plaça de la Vila de Sant Celoni
Manifestants a la plaça de la Vila de Sant Celoni | Jordi Purtí
Manifestants a la plaça de la Vila de Sant Celoni Foto: Jordi Purtí

Aquest migdia la plaça de la Vila de Sant Celoni s'ha convertit en el centre neuràlgic de la vaga general convocada pels sindicats CCOO i UGT contra la Reforma Laboral decretada pel govern del PP. Unes tres-centes cinquanta persones, seguint la convocatòria de les CUP del Baix Montseny o dels comitès d'empresa de les principals indústries de la zona, s'han concentrat al centre de Sant Celoni.

La jornada ha començat a les onze del matí a la plaça de la Creu on les CUP de Sant Celoni, Santa Maria de Palautordera i Sant Esteve de Palautordera, a més de l'Assemblea de Joves  l'Esbarzer de Santa Maria de Palautordera, s'han concentrat com a punt d'inici de la manifestació que ha recorregut la Carretera Vella, els carrers Sant Martí i Major per arribar a la plaça on s'ha llegit un manifest a càrrec de Dani Corpas, regidor de la CUP a l'Ajuntament de Sant Celoni.

La manifestació ha transcorregut amb calma i sense incidents però, això sí, amb un to reivindicatiu. La pancarta que obria la manifestació ja era clara "Contra la reforma laboral de CiU-PP". Altres pancartes acompanyaven la protesta "Defensem el sector públic. Si falten diners que paguin els rics". Els representants de la CUP tenen clar que aquesta crisi "no la paguen els que l'han de pagar". Des de la CUP es recorda que la rebaixa dels salaris, l'acomiadament lliure o barat i la precarització dels precaris són els objectius d'aquesta reforma laboral.


Manifestació de les CUP del Baix Montseny Foto: Jordi Purtí

Els comitès d'empresa de les empreses més grans de Sant Celoni i la seva àrea d'influència també s'han concentrat a la plaça de la Vila. El seu eslògan era una pancarta de CCOO "El 29 de març vaga general" que també tenia el suport d'UGT, ICV i el PSC. En la lectura del manifest a càrrec de la regidora d'ICV a l'Ajuntament de Sant Celoni, Carmen Montes, s'ha explicat els motius pels quals es rebutja la reforma laboral i, en definitiva, "s'ho volen carregar tot, els drets laborals i socials". L'acomiadament més fàcil, retallades de sou, via lliure als expedients de regulació, cop a la negociació col·lectiva i la condemna als joves a la precarietat és el que rebutgen i reclamen reformes fiscals, financeres i nous models de producció "amb l'impuls de polítiques públiques", diuen els sindicats en el seu comunicat.


Els sindicats demanen un canvi de model productiu Foto: Jordi Purtí  

Amb tot, tot i que la manifestació ha estat més nombrosa que la de la vaga general del 29 de setembre de 2010 fonts sindicals han dit que "la participació no ha estat majoritària, ens esperàvem més gent. La indústria ha parat però molta gent ha treballat".

El comerç no s'ha aturat
El comerç ha viscut la jornada de vaga general d'una manera molt diferent a la dels sindicats i els partits polítics de l'esquerra. A tots els pobles del Baix Montseny, malgrat una angoixa inicial, les persianes eren amunt símptoma clar que no han donat suport a vaga convocada per avui.