CRÒNICA

Gonzalo Boye i Josep Pagès parlen de l'amnistia en un acte de Junts a Sant Celoni

Els dos advocats han posat la llei com un exemple de la lluita jurídica pels drets i la llibertat

Els advocats Gonzalo Boye i Josep Pagès parlen de la llei d'amnistia en un acte electoral de Junts a Sant Celoni.
Els advocats Gonzalo Boye i Josep Pagès parlen de la llei d'amnistia en un acte electoral de Junts a Sant Celoni. | Joel_fotògraf
08 de maig del 2024
Actualitzat a les 12:38h

La pluja de la tarda i nit d'aquest dimarts ha obligat canviar la plaça de la Vila de Sant Celoni pel bar de l'Ateneu l'acte electoral del 12-M que Junts per Sant Celoni i la Batllòria ha programat amb el títol de La lluita jurídica pels drets i la llibertat, amb Gonzalo Boye, Josep Pagès i Raül Garcia. Un acte que ha aplegat prop de dues-centes persones militants i simpatitzants de diversos municipis del Baix Montseny.

La presència de Gonzalo Boye, que des del 2017 és l'advocat que coordina la defensa internacional del president Carles Puigdemont i dels consellers que hi ha a l'exili ha creat expectació i expectatives. En aquest sentit ha remarcat que el treball jurídic que s'està fent "és molt interessant", i ha defensat que és del tot constitucional i que malgrat tot i que al principi només eren pegues "la llei d'amnistia ha sigut possible". També ha remarcat que és una llei europea. Per Boye diumenge vinent a les urnes només hi ha dues caselles possibles o Carles Puigdemont o Pedro Sánchez.

El reconegut advocat ha posat en valor els escenaris que esperen a Puigdemont en el futur més immediat. En aquest sentit Boye explica que en principi se suposa que els jutges aplicaran la llei d'amnistia tal com està. "Em costa imaginar que no vulguin aplicar la llei". Per tant, diu l'advocat, el primer que han de fer és aixecar les mesures cautelars que existeixen en aquests moments. És a dir, l'ordre d'ingrés a la presó a Espanya l'han d'aixecar i després ells hauran de veure si volen plantejar una qüestió d'inconstitucionalitat o una qüestió prejudicial europea. Però el primer és el primer, aixecar les mesures cautelars. Ha recordat que l'orígen de tot plegat és l'aplicació  de l'article 155 per part del Govern espanyol de Mariano Rajoy, però amb el suport del PSOE de Pedro Sánchez.

Per la seva banda, Josep Pagès, de Sant Celoni i exdiputat al Congrés de Diputats, ha estat una de les persones que ha compartit l'elaboració i la negociació de la llei d'amnistia. Una intervenció en la que ha remarcat que el 12-M "els catalans ens hi juguem molt com a país. Aquestes eleccions són per retornar la dignitat de Catalunya" i ha posat en valor que Carles Puigdemont va decidir anar a l'exili "per lluitar per nostres drets com a persones i com a país".

Pel que fa a llei d'aministia remarca que encara no està aprovada i que es tracta d'una estratègia no acadèmica ni simbòlica. Reconeix que els jutges intentaran posar entrebancs però assegura que "hem treballat molt perquè no puguin sortir-se amb la seva. És el motiu pel qual no vàrem donar per bo el redactat de la llei del setembre passat que Aragonès ja deia que estava feta, ni tampoc el del passat 30 de gener. La nostra intenció era la defensa dels centenars de represaliats pel procés i el retorn del president Carles Puigdemont. Va ser el risc que vàrem córrer". Per Pagès, als jutges, per impedir la llei d'amnistia només els queda prevaricar.

Gonzalo Boye i Josep Pagès en un moment de l'acte electoral de Junts pel 12-M
Gonzalo Boye i Josep Pagès en un moment de l'acte electoral de Junts pel 12-M

L'advocat celoní qualifica la llei de justícia i no pas de perdó ni retrobament, perquè no hi ha cap delicte "la llei reconeix que hi ha un conflicte polític sostingut en el temps i deroga o fa mutar la Constitució de 1978. Ara toca posar el comptador a zero", ha dit Josep Pagès.

La campanya electoral de Junts a Sant Celoni és, sens dubte, la més intensa de tots els partits que es presenten a les eleccions del 12-M. Per aquest mateix dimecres el candidat a diputat, Raül Garcia, farà un directe per les xarxes socials, demà dijous hi haurà la visita de la diputada al Congrés de Diputats, Míriam Nogueras, i divendres amb autocar tornar a Elna on hi haurà l'acte final de campanya amb el president Puigdemont.

 

 

Arxivat a