L’equip de govern del Consell Comarcal de la Selva, format per Junts i Esquerra Republicana de Catalunya, valora positivament el primer any de mandat al capdavant de l’ens. Així ho han manifestat el president del Consell Comarcal de la Selva, Martí Pujals (Junts), i el vicepresident 3r, Albert Sanz (ERC), en el marc d’una trobada amb els mitjans de comunicació aquest dimecres, 17 de juliol al migdia, coincidint amb el primer any de govern.
El president del Consell Comarcal de la Selva, Martí Pujals (JUNTS), i el vicepresident 3r, Albert Sanz (ERC) han parlat de la bona relació entre les dues formacions polítiques des del primer moment tenint molt clara l’estratègia i les línies de treball que cal complir i en què ajuntaments i els ciutadans en són la principal prioritat. En aquest sentit, Pujals ha destacat la bona sintonia que hi ha hagut des del primer moment amb tots i cadascun dels consellers que formen part de l’equip de govern, ja siguin de Junts o d’ERC. Cada un d’ells ha assolit la màxima implicació i dedicació cap a l’ens selvatà i les conselleries que lideren. Per això, ha instat tots els membres de l’equip de govern a continuar treballant com ho han fet durant aquest primer any per tal de continuar acomplint els objectius proposats en el pla de mandat 2023/2027.
En un altre ordre de qüestions, els responsables polítics s’han referit a tot l’equip humà que forma part del Consell Comarcal de la Selva. En aquest punt, Pujals i Sanz han destacat l’equip de professionals que hi ha a l’ens selvatà i la seva capacitat de treballar i de liderar nous projectes assolint el màxim d’eficiència. En aquest punt i abans d’entrar ja pròpiament a parlar dels principals projectes dels diversos departaments de l’ens selvatà, el president del Consell ha fet una crítica a la Generalitat pel mal finançament que tenen els consells comarcals des dels seus inicis.
Un consell referent en serveis als ajuntaments
Pujals, que ha destacat els bons números registrats en els diversos departaments del Consell durant aquest primer any, i també ha recordat el pressupost de 56 milions d’euros per a l’exercici 2024 i la gran quantitat de serveis que es brinden als municipis.
A més, cal tenir en compte que el pressupost de l’ens comarcal s’ha de consolidar amb el de NORA i amb el del Patronat del Castell de Montsoriu. Així, tal com ha explicat el president del Consell Comarcal de la Selva, Martí Pujals: “Tenim un pressupost consolidat que supera els 73 milions d’euros.”
Pel que fa la valoració per departaments, durant l'acte s'ha destacat la feina feta en el departament d’Atenció a les Persones, on s'atenen més de 7000 casos cada any al territori
En relació amb l'habitatge, des de l'ens selvatà s'han tramitat més de 1.100 expedients en ajuts de lloguer per a les famílies més necessitades, 31 ajuts d’especial urgència i 35 meses d’emergència. També s’han fet un total de 119 inscripcions al registre d’habitatges de protecció oficial, fet que suposa un fort increment vers altres anys, entre altres.
En aquest mateix departament i entre moltes altres accions s’ha donat un fort impuls de les polítiques en matèria d’igualtat, feminismes i equitat en el treball.
Vescomtat de Cabrera
Durant l'acte també s'ha posat de relleu la gran tasca que es duu a terme des del departament de Promoció del Territori tant des de la unitat d’Ocupació com des de la unitat de Territori i Turisme. D’ocupació destaquen els tres programes que s’han posat en marxa adreçats als joves de la comarca, així com els dos programes de contractació i acompanyament dirigits a persones majors de 30 any. Pel que fa a la unitat de territori i turisme destaquen les rutes per fer a peu o en bicicleta.
Altres projectes engegats són el producte turístico-cultural Vescomtat de Cabrera, que té com a objectiu posar en valor el patrimoni material i immaterial del Vescomtat per tal d’atraure nous públics al territori i promoure l’activitat econòmica dels municipis. Actualment, mitjançant un conveni de col·laboració amb 12 municipis de la comarca s’ha seguit treballant en les actuacions que faciliten la posada en valor del patrimoni dels Cabrera a través de la seva dinamització cultural i turística. S’han adherit al projecte els municipis d’Osor i Riudarenes i paral·lelament s’està treballant per a la integració dels municipis que formen part històricament dels dominis dels Cabrera de les comarques d’Osona, el Maresme, la Garrotxa i el Vallès Oriental, entre altres accions.
Pel que fa al Pla de sostenibilitat turística en destinació interior, des de l’inici del mandat la unitat gestiona i executa el Pla de sostenibilitat turística en destinació (PSTD) de la Selva interior amb 14 municipis participants
Pel que fa al departament de territori i sostenibilitat, aquest primer any de mandat s’ha treballat per garantir i millorar els serveis de gestió de residus que presta el Consell Comarcal a través de l’empresa pública NORA. El més destacable ha estat la finalització del procediment de selecció del gerent i les convocatòries del personal necessari o vacant.
En matèria de sostenibilitat, per la seva banda, s’ha redactat la memòria per a la redacció del pla d’implementació de l’Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible del Consell Comarcal de la Selva i l’alineació dels objectius de desenvolupament sostenible amb el Pla d’acció comarcal i amb el pressupost 2025.
Pel que fa al Centre d’Acollida d’Animals de la Selva s’han executat i finalitzat les obres de millora del centre consistents en la construcció d’un nou magatzem i taller, habilitació d’una zona de post-operatoris i nurseria, i substitució de les cobertes de fibrociment dels sostres dels boxs. Així mateix, s’ha millorat el subministrament d’aigua potable als abeuradors, recanviant tota la xarxa.
La trobada amb els mitjans de comunicació ha servit també per donar a conèixer els projectes més importants que s'estan desenvolupant des de l'ens comarcal i els que està previst que es desenvolupin en un futur pròxim com la creació d’un departament de contractació, la gestió de projectes europeus a través de la contractació d’un tècnic de suport, la consolidació de NORA, com un mitjà propi entre ajuntaments i clients, la creació de l’entitat local de l’aigua i la consolidació de la taxa justa de residus, entre altres.